Conferentie, Woo

Rondetafel: onderwijs

Opnieuw een speciale ronde tafel over onderzoeksjournalistiek en onderwijs.

In deze bijeenkomst over onderwijs in onderzoeksjournalistiek zullen we een aantal best practices  op dit gebied bespreken. Peter Burger (Universiteit Leiden) vertelt over de opzet en ervaringen met het vak Fact Checking. Ruth Hopkins (SvJ Utrecht) licht haar plannen toe over Wobben met studenten, en Gerard Smit (SvJ Utrecht) deelt zijn ervaring met het toepassen van Story-based Inquiry, de onderzoeksmethode waarover Mark Lee Hunter op vrijdag zal spreken. Inbreng van andere opleidingen is zeer welkom.
Voor iedereen die les geeft en krijgt.

Met: Peter Burger (Universiteit Leiden), Ruth Hopkins (SvJ Utrecht) en Gerard Smit (SvJ Utrecht).

Zaterdag 27 november
14.00-15.15
Zaal 2S200

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk