Onderzoeksjournalistiek als activisme

Conferentie

Soms laten onderzoeksjournalisten het niet bij het publiceren van hun resultaten. Om kinderarbeid in de cacaoindustrie aan de kaak te stellen, zette het RVU-programma Keuringsdienst van Waarde een bedrijf op dat slaafvrije chocolade produceert. Het VPRO-programma Landroof inspireerde kijkers om zich te verzetten tegen het vol bouwen van de laatste stukjes natuur in hun omgeving. En het Onderwijsblad liet niet alleen zien hoe misplaatst het armoedegevoel van scholen is. Via de website www.hoerijkismijnschoolbestuur.nl prikkelt het blad z’n lezers kritische vragen te stellen over het vermogen van hun school. Drie redacteuren over onderzoeksjournalistiek als actiemiddel en de nieuwe verhalen die dat weer oplevert.

Met:

Teun van de Keuken – verslaggever Keuringsdienst van Waarde
Wim Schepens – eindredacteur VPRO Landroof
Yvonne van de Meent – freelancer het Onderwijsblad

Moderator: Robert Sikkes

Vrijdag 27 november
15.45-17.00
Zaal 2S240