Conferentie, Kenniscentrum

Onderzoeksjournalistiek als activisme

Soms laten onderzoeksjournalisten het niet bij het publiceren van hun resultaten. Om kinderarbeid in de cacaoindustrie aan de kaak te stellen, zette het RVU-programma Keuringsdienst van Waarde een bedrijf op dat slaafvrije chocolade produceert. Het VPRO-programma Landroof inspireerde kijkers om zich te verzetten tegen het vol bouwen van de laatste stukjes natuur in hun omgeving. En het Onderwijsblad liet niet alleen zien hoe misplaatst het armoedegevoel van scholen is. Via de website www.hoerijkismijnschoolbestuur.nl prikkelt het blad z’n lezers kritische vragen te stellen over het vermogen van hun school. Drie redacteuren over onderzoeksjournalistiek als actiemiddel en de nieuwe verhalen die dat weer oplevert.

Met:

Teun van de Keuken – verslaggever Keuringsdienst van Waarde
Wim Schepens – eindredacteur VPRO Landroof
Yvonne van de Meent – freelancer het Onderwijsblad

Moderator: Robert Sikkes

Vrijdag 27 november
15.45-17.00
Zaal 2S240

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Hoe komt de journalistiek uit de crisisstand? Ontsnapt ons vak na de opeenstapeling van crises – corona, Oekraïne, klimaat, gas, vertrouwen en wat niet meer – ooit nog uit het frame waar ze zelf zo verslaafd aan is?

 

conferentie-1x

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk