Conferentie, Kenniscentrum

Onderzoeksjournalistiek als activisme

Soms laten onderzoeksjournalisten het niet bij het publiceren van hun resultaten. Om kinderarbeid in de cacaoindustrie aan de kaak te stellen, zette het RVU-programma Keuringsdienst van Waarde een bedrijf op dat slaafvrije chocolade produceert. Het VPRO-programma Landroof inspireerde kijkers om zich te verzetten tegen het vol bouwen van de laatste stukjes natuur in hun omgeving. En het Onderwijsblad liet niet alleen zien hoe misplaatst het armoedegevoel van scholen is. Via de website www.hoerijkismijnschoolbestuur.nl prikkelt het blad z’n lezers kritische vragen te stellen over het vermogen van hun school. Drie redacteuren over onderzoeksjournalistiek als actiemiddel en de nieuwe verhalen die dat weer oplevert.

Met:

Teun van de Keuken – verslaggever Keuringsdienst van Waarde
Wim Schepens – eindredacteur VPRO Landroof
Yvonne van de Meent – freelancer het Onderwijsblad

Moderator: Robert Sikkes

Vrijdag 27 november
15.45-17.00
Zaal 2S240

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk