Conferentie

Het Legebeke Legaat over de ‘commissie Davids’

Het Legebeke Legaat, opgericht ter nagedachtenis aan de in 2008 plotseling overleden onderzoeksjournalist Gerard Legebeke (Argos), is verhuisd van het Wereld Audiofestival (WAF) naar de VVOJ-conferentie. Met de organisatie van een jaarlijks evenement wil het Legaat bijdragen aan de bevordering van onderzoeksjournalistiek bij de publieke omroep. Ditmaal in de vorm van een discussie-ochtend. In gesprekken met diverse, steeds wisselende panels kijkt het Legebeke Legaat terug én vooruit naar ‘de Commissie Davids’.

Op 12 januari 2010 verschijnt het rapport van de commissie die de besluitvorming onderzoekt over de politieke steun van Nederland aan de inval in Irak in 2003. Zonder het werk van verschillende onderzoeksjournalisten – van NRC Handelsblad tot KRO Reporter en VPRO/VARA’s Argos – was deze commissie er hoogstwaarschijnlijk nooit gekomen. Tijdens deze bijeenkomst kijkt een keur aan betrokkenen terug op deze rol van de onderzoeksjournalistiek bij het tot stand komen van de Commissie Davids. Maar men kijkt ook vooruit. Want hoe haalt de overheid straks een mogelijke angel uit de discussie, mocht het rapport toch heikele conclusies voor premier en kabinet trekken? Kenners van overheidscommunicatie spreken over de hogere kunst van het ‘debunken’.

O.l.v. Cees Grimbergen
Met: Ko Colijn (hoogleraar Erasmus Universiteit Rotterdam), Rob de Wijk (directeur HCSS), Bert Kreemers (voormalig woordvoerder minister van Defensie), Roel Geeraedts (RTL Nieuws), Joeri Boom (De Groene Amsterdammer), Elma Verhey (Zembla, voorheen Vrij Nederland), Jacco Versluis (KRO Reporter), Marije Meerman (VPRO Tegenlicht), Sanne Boer (VARA Zembla, voorheen Argos), Huub Jaspers (Argos, VPRO/VARA), Martin Broek (onderzoeksproject ‘De Lage landen en de War on Terror’), Eric Trinthamer (voormalig voorlichter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer), Mat Herben (voormalig defensieambtenaar en oud-LPF fractievoorzitter in de Tweede Kamer) en anderen.

Zaterdag 28 november
10.45 – 12.30
Hogeschool Utrecht
Faculteit Communicatie & Journalistiek
Auditorium b.g.
Padualaan 99
Utrecht – Uithof

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk