Conferentie

Het Legebeke Legaat over de ‘commissie Davids’

Het Legebeke Legaat, opgericht ter nagedachtenis aan de in 2008 plotseling overleden onderzoeksjournalist Gerard Legebeke (Argos), is verhuisd van het Wereld Audiofestival (WAF) naar de VVOJ-conferentie. Met de organisatie van een jaarlijks evenement wil het Legaat bijdragen aan de bevordering van onderzoeksjournalistiek bij de publieke omroep. Ditmaal in de vorm van een discussie-ochtend. In gesprekken met diverse, steeds wisselende panels kijkt het Legebeke Legaat terug én vooruit naar ‘de Commissie Davids’.

Op 12 januari 2010 verschijnt het rapport van de commissie die de besluitvorming onderzoekt over de politieke steun van Nederland aan de inval in Irak in 2003. Zonder het werk van verschillende onderzoeksjournalisten – van NRC Handelsblad tot KRO Reporter en VPRO/VARA’s Argos – was deze commissie er hoogstwaarschijnlijk nooit gekomen. Tijdens deze bijeenkomst kijkt een keur aan betrokkenen terug op deze rol van de onderzoeksjournalistiek bij het tot stand komen van de Commissie Davids. Maar men kijkt ook vooruit. Want hoe haalt de overheid straks een mogelijke angel uit de discussie, mocht het rapport toch heikele conclusies voor premier en kabinet trekken? Kenners van overheidscommunicatie spreken over de hogere kunst van het ‘debunken’.

O.l.v. Cees Grimbergen
Met: Ko Colijn (hoogleraar Erasmus Universiteit Rotterdam), Rob de Wijk (directeur HCSS), Bert Kreemers (voormalig woordvoerder minister van Defensie), Roel Geeraedts (RTL Nieuws), Joeri Boom (De Groene Amsterdammer), Elma Verhey (Zembla, voorheen Vrij Nederland), Jacco Versluis (KRO Reporter), Marije Meerman (VPRO Tegenlicht), Sanne Boer (VARA Zembla, voorheen Argos), Huub Jaspers (Argos, VPRO/VARA), Martin Broek (onderzoeksproject ‘De Lage landen en de War on Terror’), Eric Trinthamer (voormalig voorlichter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer), Mat Herben (voormalig defensieambtenaar en oud-LPF fractievoorzitter in de Tweede Kamer) en anderen.

Zaterdag 28 november
10.45 – 12.30
Hogeschool Utrecht
Faculteit Communicatie & Journalistiek
Auditorium b.g.
Padualaan 99
Utrecht – Uithof

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

We are organizing an intensive master class on finding, validating and processing footage. Never before has the Washington Post given such an insight into its own methodology.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk