Conferentie

Het Legebeke Legaat over de ‘commissie Davids’

Het Legebeke Legaat, opgericht ter nagedachtenis aan de in 2008 plotseling overleden onderzoeksjournalist Gerard Legebeke (Argos), is verhuisd van het Wereld Audiofestival (WAF) naar de VVOJ-conferentie. Met de organisatie van een jaarlijks evenement wil het Legaat bijdragen aan de bevordering van onderzoeksjournalistiek bij de publieke omroep. Ditmaal in de vorm van een discussie-ochtend. In gesprekken met diverse, steeds wisselende panels kijkt het Legebeke Legaat terug én vooruit naar ‘de Commissie Davids’.

Op 12 januari 2010 verschijnt het rapport van de commissie die de besluitvorming onderzoekt over de politieke steun van Nederland aan de inval in Irak in 2003. Zonder het werk van verschillende onderzoeksjournalisten – van NRC Handelsblad tot KRO Reporter en VPRO/VARA’s Argos – was deze commissie er hoogstwaarschijnlijk nooit gekomen. Tijdens deze bijeenkomst kijkt een keur aan betrokkenen terug op deze rol van de onderzoeksjournalistiek bij het tot stand komen van de Commissie Davids. Maar men kijkt ook vooruit. Want hoe haalt de overheid straks een mogelijke angel uit de discussie, mocht het rapport toch heikele conclusies voor premier en kabinet trekken? Kenners van overheidscommunicatie spreken over de hogere kunst van het ‘debunken’.

O.l.v. Cees Grimbergen
Met: Ko Colijn (hoogleraar Erasmus Universiteit Rotterdam), Rob de Wijk (directeur HCSS), Bert Kreemers (voormalig woordvoerder minister van Defensie), Roel Geeraedts (RTL Nieuws), Joeri Boom (De Groene Amsterdammer), Elma Verhey (Zembla, voorheen Vrij Nederland), Jacco Versluis (KRO Reporter), Marije Meerman (VPRO Tegenlicht), Sanne Boer (VARA Zembla, voorheen Argos), Huub Jaspers (Argos, VPRO/VARA), Martin Broek (onderzoeksproject ‘De Lage landen en de War on Terror’), Eric Trinthamer (voormalig voorlichter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer), Mat Herben (voormalig defensieambtenaar en oud-LPF fractievoorzitter in de Tweede Kamer) en anderen.

Zaterdag 28 november
10.45 – 12.30
Hogeschool Utrecht
Faculteit Communicatie & Journalistiek
Auditorium b.g.
Padualaan 99
Utrecht – Uithof

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk