Conferentie, Kenniscentrum

Het geheim van FEM in de Icesave-affaire

Toen iedereen nog enthousiast was over een procentje rente méér bij internetbank Icesave, waarschuwde journalist Walter Devenijns in FEM dat de bank ongezond was en het IJslandse garantiefonds geen cent had om op terug te vallen. ‘IJslandse twijfels’ verscheen ruim drie maanden voordat de bank viel. Devenijns (1960) baseerde zich op gezond verstand en openbare bronnen. Zijn serie werd in 2009 genomineerd voor De Tegel.

Met: Walter Devenijns (FEM)
Moderator: Piet Depuydt (NRC Handelsblad)

Vrijdag 27 november
14.00-15.15
Zaal 2S100

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk