Conferentie, Kenniscentrum

De crisisverslaggeving onder de loep

Met drie actoren bekijken we de verslaggeving rond het overnameproces van ABN Amro. Peter Thal Larsen (destijds banking editor van The Financial Times, nu commentator bij ThomsonReuters), volgde het proces dagelijks vanuit Londen, Philip de Witt Wijnen (NRC Handelsblad) vanuit Amsterdam. Jeroen Smit (freelance) schreef er achteraf een boek over en was dus niet gebonden aan een dagelijkse nieuwsstroom.

Sprekers: Peter Thal Larsen, Philip de Witt Wijnen, Jeroen Smit

Moderator: Dick van Eijk

Vrijdag 27 november
15.45-17.00
Zaal 2S180

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk