Conferentie, Kenniscentrum

Creatieve journalistiek

Onderwerpen bedenken hoort bij onze dagelijkse routine.  Voor onderscheidende en originele items moet je jouw eigen creativiteit ruim baan leren geven.  Tijdens deze zeer praktische training maak je kennis met creatieve attitudes, vaardigheden en technieken om die speciale onderwerpen en invalshoeken te bedenken. Zowel individueel als in een groep. Na een korte intro over de creatieve methodieken passen we tijdens de extra lange workshop (want gewerkt wordt er!) enkele technieken toe op jouw concrete journalistieke praktijk. Zo ervaar je zelf hoe creatieve journalistiek werkt en hoe  je er zelf –alleen of met een collega – meteen mee aan de slag kunt.

Begeleiding: Marcus Geers en Bart van Eldert (AD)

Vrijdag 27 november
14.00-15.15 & 15.45-17.00
Zaal 2S228

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk