Kenniscentrum, Nieuws, VVOJ Jongeren

Onderzoeksredactie voor talentvolle journalisten

Er zijn serieuze plannen voor een nieuw op te richten onderzoeksredactie, waar een kleine groep excellente, afgestudeerde journalisten onder leiding van een ervaren rot twee jaar journalistiek onderzoek verrichten voor verschillende media en kanalen. De opgedane ervaring maakt de onderzoeksjournalisten daarna gewild bij andere redacties, zo is de verwachting.

Verschillende journalisten hebben de hoofden bij elkaar gestoken om het intiatief van de grond te krijgen, onder wie Alexander Pleijter, VVOJ-directeur Margo Smit en Ad van Liempt.

Tijdens het VVOJ Café in het Haagse perscentrum Nieuwspoort maandagavond lichtte Van Liempt een tipje van de sluier op. Sindsdien is het via Twitter als een lopend vuurtje rondgegaan.

Hoewel de plannen nog moeten worden uitgewerkt, is het idee erachter duidelijk. Een soort zelfstandig collectief á la het Amerikaanse Pro Publica, waarbij onder leiding van een zeer ervaren onderzoeksjournalist onderzoeksverhalen worden gemaakt. De onderzoeksredactie verbindt zich niet aan één medium, maar kan met verschillende afzetkanalen in zee gaan.

Deze jonge collega’s worden daarna hopelijk zo gewild in de markt dat ze ‘weggekocht’ worden, aldus Smit. Van Liempt refereerde tijdens het VVOJ Café aan het transfermodel in de voetbalwereld.

‘Hiermee geef je een groep jonge collega’s de kans doordrenkt te worden van het onderzoeksvirus’, aldus Smit. ‘Dit moeten de nieuwe Woodwards en Bernsteins worden.’

Over de mogelijkheden voor financiering en concrete planning is de initiatiefgroep zich nog aan het buigen. Vanaf wanneer belangstellenden zich kunnen aanmelden, is nog niet bekend.

De VVOJ verwelkomt ideeën en suggesties.

Op Villamedia ontlokte het onderwerp al een aantal steunbetuigingen.

Gerelateerde artikelen

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. Neem deel op 27 mei 2024 om 20.00 via Google Meet. Jouw aanwezigheid en betrokkenheid zijn belangrijk voor de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk