Kenniscentrum, Nieuws, VVOJ Jongeren

Onderzoeksredactie voor talentvolle journalisten

Er zijn serieuze plannen voor een nieuw op te richten onderzoeksredactie, waar een kleine groep excellente, afgestudeerde journalisten onder leiding van een ervaren rot twee jaar journalistiek onderzoek verrichten voor verschillende media en kanalen. De opgedane ervaring maakt de onderzoeksjournalisten daarna gewild bij andere redacties, zo is de verwachting.

Verschillende journalisten hebben de hoofden bij elkaar gestoken om het intiatief van de grond te krijgen, onder wie Alexander Pleijter, VVOJ-directeur Margo Smit en Ad van Liempt.

Tijdens het VVOJ Café in het Haagse perscentrum Nieuwspoort maandagavond lichtte Van Liempt een tipje van de sluier op. Sindsdien is het via Twitter als een lopend vuurtje rondgegaan.

Hoewel de plannen nog moeten worden uitgewerkt, is het idee erachter duidelijk. Een soort zelfstandig collectief á la het Amerikaanse Pro Publica, waarbij onder leiding van een zeer ervaren onderzoeksjournalist onderzoeksverhalen worden gemaakt. De onderzoeksredactie verbindt zich niet aan één medium, maar kan met verschillende afzetkanalen in zee gaan.

Deze jonge collega’s worden daarna hopelijk zo gewild in de markt dat ze ‘weggekocht’ worden, aldus Smit. Van Liempt refereerde tijdens het VVOJ Café aan het transfermodel in de voetbalwereld.

‘Hiermee geef je een groep jonge collega’s de kans doordrenkt te worden van het onderzoeksvirus’, aldus Smit. ‘Dit moeten de nieuwe Woodwards en Bernsteins worden.’

Over de mogelijkheden voor financiering en concrete planning is de initiatiefgroep zich nog aan het buigen. Vanaf wanneer belangstellenden zich kunnen aanmelden, is nog niet bekend.

De VVOJ verwelkomt ideeën en suggesties.

Op Villamedia ontlokte het onderwerp al een aantal steunbetuigingen.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk