Kenniscentrum, Nieuws, Woo

Argos wil met kort geding wob-besluit afdwingen

Argos, het onderzoeksprogramma van VPRO/VARA op Radio 1, wil met een kort geding tegen het ministerie van Defensie een besluit afdwingen in een slepende wob-procedure. De redactie had vorig jaar juni al een wob-verzoek ingediend om documenten boven tafel te krijgen over  een schietincident in Afghanistan in augustus 2002. Zeven maanden na een wob-hoorzitting wacht Argos nog steeds op een besluit van Defensie.

Een aantal documenten kreeg Argos wel aangereikt van Defensie, maar volgens de redactie ontbreken cruciale stukken. Daarom is er bezwaar aangetekend tegen het afwijzen van die openbaarmaking.

Volgens Argos-redacteur Huub Jaspers traineert Defensie de zaak. “Het is onaanvaardbaar dat het ministerie ons bijna zeven maanden na de hoorzitting nog steeds geen formeel besluit geeft over ons bezwaar. Daardoor kunnen wij ook niet naar de rechter om de weigering aan te vechten”, zegt hij op de website van Onjo.

Gerelateerde artikelen

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Algemene Ledenvergadering van de VVOJ. Neem deel op 27 mei 2024 om 20.00 via Google Meet. Jouw aanwezigheid en betrokkenheid zijn belangrijk voor de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk