Conferentie, Woo

Wobbing EU 2009

Vorig jaar op de Europese VVOJ-conferentie in Brussel, dit jaar in Utrecht. Wobbing Europe, een project van het Fonds Pascal Decroos, brengt de Europese Wobbers opnieuw samen in samenwerking met het European Journalism Centre (EJC).

Deze ‘Euro-Wobbers herenigd’ is een speciale conferentie-plug-in, een uitbreiding die vrijdag en zaterdag naast het reguliere programma doorloopt. Wobbers uit heel Europa en wob-geïnteresseerden ontmoeten elkaar onder de bezielende leiding van Roger Vleugels en Brigitte Alfter. Een groot deel van deze plug-in is ook voor overige conferentiedeelnemers toegankelijk, zie voor invulling van deze openbare sessies hieronder en de speciale flyer in de conferentiemap.

Wet Openbaarheid van Bestuur (Wob): where are we so far? – where to go?
Leer hoe je door Wob-aanvragen in verschillende lidstaten een beter beeld op de Europese beleidsuitvoering krijgt. Deelnemers op de netwerkbijeenkomst komen zowel uit Oost- als West-Europa met een focus op de ervaren beoefenaars in Bulgarije, Denemarken, Estland, Finland, Duitsland, Hongarije, Nederland, Noorwegen, Roemenië, Slovenië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Vrijdag 27 en zaterdag 28 november
Doorlopend programma in zaal 2S180
Met: Roger Vleugels, Brigitte Alfter, en vele Europese wobbers

Openbare sessies:

Vrijdag 27-11, Zaal 2S180, 14.00-15.15    E-Wobbing
Alle aspecten van het steeds digitaler worden van overheden voor zover van belang voor Wobbers. Dus over -de mate van- actieve openbaarheid, over omgaan met grotere databestanden, over aanpassingen in de wobs, over bedreigingen door tarifering zoals de EU dat wil enz.
Inleidingen van Nils Mulvad [Denemarken], Tarmo Vahter [Estland] en Brigitte Alfter [EU]
Voorzitter Roger Vleugels

Vrijdag 27-11, Zaal 2S180, 15.45-17.00    Environmental Wobbing
De speciale positie van dit type documenten door het Verdrag van Aarhus
Inleidingen van Wilhelm Mecklenburg [Duitsland] en Nils Mulvad [Denemarken]
Voorzitter Brigitte Alfter

Zaterdag 28-11, Zaal 2S180, 09.00-10.15    BBC and Wobbing
De invloed van het Wobben op de nieuwsgaring en positie van de BBC. Het Verenigd Koninkrijk heeft pas sinds 2005 een Wob.
Inleidingen van Martin Rosenbaum [BBC / Vereningd Koninkrijk] en Roger Vleugels [Nederland]
Voorzitter Brigitte Alfter

Zaterdag 28-11, Zaal 2S180, 10.45-12.00    Cross-border Wobbing
Het over grenzen heen samenwerken bij het opvragen of zelfs gecoördineerd opvragen van informatie, zoals bijvoorbeeld rond EU landbouwsubsidies en de farmaceutische industrie.
Inleidingen van Brigitte Alfter [Denemarken] en Simo Sipola [Finland]
Voorzitter Roger Vleugels

Naast de ‘Euro-Wobbers herenigd’-plugin, zijn er twee reguliere panel sessies over wobben:
XL Wobben: laat de overheid het werk doen
Vrijdag 27 november
14.00-15.15
Zaal 1, 2S200

Wobbing: wat, hoe en waarom?
Vrijdag 27 november
15.45 – 17.00
Zaal 1, 2S200


Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk