Kenniscentrum, Nieuws

‘Journalistiek lijdt aan vormdwang’

De journalistiek lijdt aan vormdwang. Dat stelt Huub Wijfjes, per 1 september bijzonder hoogleraar geschiedenis van de Nederlandse radio en televisie aan de Universiteit van Amsterdam. Wijfjes deed zijn uitspraken in de uitzending van 4 september van het VPRO radioprogramma De Avonden.

Journalisten vragen volgens Wijfjes tegenwoordig niet wat er aan de hand is, maar wat mensen er van vinden.

‘Journalisten zouden zich er bewust van moeten zijn dat dit het inhoudelijke verhaal ernstig beïnvloedt’, aldus de hoogleraar. ‘Ze zouden zich af moeten vragen of ze dat willen. Mensen worden zo doelbewust dom gehouden.’

Wijfjes meent dat de Nederlandse omroepen ‘bezigheidstherapie en tijdvulling’ produceren en stelt dat de invloed van de televisie op de Nederlandse cultuur onmiskenbaar is.

Mensen passen bovendien hun normen aan datgene aan, wat op televisie een aantrekkelijke vorm is. Dat zie je vooral terug in de journalistiek, aldus Wijfjes.

‘Vroeger stond de informatieoverdracht centraler dan nu’, aldus Wijfjes. ‘Nu vindt men de ervaringsoverdracht veel belangrijker.’

Als voorbeeld noemt hij het programma Pauw & Witteman, waarin ‘meerdere mensen die totaal geen band met elkaar hebben op elkaar kunnen reageren.

Dat een zangeres die toevallig een nieuw plaatje heeft gemaakt haar mening moet geven over Karst Tates. Dat is vormdwang. Dat is geen inhoudelijke overweging.’

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk