De Loep, Nieuws

Nominaties De Loep 2009 bekend

De nominaties van de jaarlijkse prijs De Loep voor onderzoeksjournalisten zijn bekend. Dinsdag publiceerde de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) de namen van de genomineerden. Wie de prijs op 27 november 2009 daadwerkelijk in ontvangst mogen nemen, wordt bekendgemaakt tijdens het diner van de VVOJ conferentie die dit jaar in Utrecht plaatsvindt.

De Loep wordt toegekend in twee categorieën: Tekst en Audiovisueel. Aan jong talent reikt de VVOJ een Aanmoedigingsprijs uit.

De prijs voor de tekstuele en audiovisuele producties bestaat uit 1.500 euro, een oorkonde en een gegraveerde ‘onderzoeksloep’. De winnaar van de aanmoedigingsprijs ontvangt een oorkonde en een geldprijs van 750 euro.

In de categorie Tekst werden genomineerd:

Memorandum DJZ/IR/2003/158
Joost Oranje (NRC Handelsblad)
Mensenhandel
Sheila Kamerman en Dick Wittenberg (NRC Handelsblad)
De Prooi
Jeroen Smit (boek)

Volgens de jury haalt Joost Oranje in zijn artikel een ‘zodanig nieuw, schokkend en cruciaal juridisch’ stuk boven tafel over de Nederlandse politieke steun voor de oorlog in Irak, dat uiteindelijk een onderzoekscommissie moest worden ingesteld.

Sheila Kamerman en Dick Wittenburg wisten volgens de jury van De Loep ‘het niets ontziende dumpen van Nigeriaanse meisjes in de Europese seks industrie bloot te leggen’.

Jeroen Smit, tenslotte, schreef in zijn boek De Prooi ‘een onthullend gedetailleerd beeld’ van het bankmilieu.

In de categorie Audiovisueel werden genomineerd:

Het omstreden kankervaccin
Manon Blaas en Hetty Nietsch (Zembla)
Gijzeling in Almelo
Thomas Blom en Sinan Can (Zembla)
Opnieuw woningcorporatie in financiële problemen
Irene Houthuijs en Suzan Borst (Argos)

Manon Blaas en Hetty Nietsch laten in hun documentaire zien hoe sommige artsen ‘met opmerkelijk gemak het belang van de farmaceutische industrie dienen.’

Thomas Blom en Sinan Can brachten ’treffend de wanhoop van een restauranthouder van Turkse komaf in beeld’.

Irene Houthuijs en Suzan Borst maakten volgens de jury ‘drie kwartier rode oortjes’ radio met hun documentaire waarin de directrice van een woningcorporatie toegaf dat na wanbeleid een faillissement dreigde.

In de categorie Aanmoedigingsprijs werden de volgende veelbelovende journalisten genomineerd:

Gemeenten leveren in door WMO
Stephan Bol (Nederlands Dagblad)
Eén arts, twee petjes
Johan Denis en Steven Vandenbergh (Brussel Deze Week)
Seeds of peace (documentaire)
Maaike Broos en Andre Kloer

Stephan Bol slaagde er volgs de jury in een ‘nogal bestuurlijk onderwerp’ met verve om te toveren tot een ‘helder en interessant verhaal’.

Stephan Vandenbergh en Johan Denis berichtten volgens de jury op ‘indrukwekkende wijze’ over artsen die hun patiënten uit de openbare ziekenhuizen overbrengen naar voor hen lucratievere privé-klinieken.

Maaike Broos en André Kloer legden volgens de jury de vinger op het probleem van uitbuiting van Palestijnse werknemers door Israëlische werkgevers.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk