Kenniscentrum, Nieuws

Nieuw expertisecentrum journalistiek

Er komt een nieuw Expertisecentrum voor de Journalistiek. Uitgeversfamilie Sijthoff, de Universiteit van Amsterdam en een aantal andere partners werken aan de oprichting van het nieuwe centrum dat zich zal afficheren als een zogeheten post-graduate instituut.

Het nieuwe centrum, dat cursussen, seminars en master classes gaat organiseren, wil journalisten helpen hun kennis te verscherpen en hun vaardigheden te verdiepen.

Daarnaast wil het centrum het debat over de journalistiek stimuleren, aansluitend bij het in 2005 genomen initiatief van De Nieuwe Reporter, eveneens een idee van de afdeling Mediastudies van de Universiteit van Amsterdam.

Het eerste seminar van het nieuwe centrum gaat in oktober van start en heeft als onderwerp de financiering van de gezondheidszorg. Doel van het seminar, dat bestaat uit zes bijeenkomsten verdeeld over drie dagen, is om journalisten een beter inzicht geven aan de financiële aspecten van de gezondheidszorg en de problemen bij het beheersen van de zorgkosten.

Journalisten die deelnemen aan het seminar leren de complexe financiële materie te doorgronden, zodat zij die in toegankelijke, nieuwswaardige berichtgeving kunnen vertalen, aldus Theo van Stegeren, ad interim directeur van het expertisecentrum.

Het seminar wordt geleid door docenten David Voetelink (partner en voorzitter KPMG Gezondheidszorg), Hugo Keuzenkamp (directeur van het Westfries Gasthuis) en Jet Bruinsma (journalist gezondheidszorg voor de Volkskrant)

Er kunnen in totaal 16 journalisten aan de cursus deelnemen. Na afloop krijgen de deelnemers een getuigschrift.

Data:
Dinsdag 27 oktober 2009:
14:30-17:45 uur (H. Keuzenkamp, J. Bruinsma)
19:00-21:30 uur (H. Keuzenkamp, J. Bruinsma)

Woensdag 28 oktober 2009:
14:30-17:45 uur
19:00-21:30 uur (D. Voetelink, J. Bruinsma)

Dinsdag 12 januari 2010: (bespreking opdrachten)
14:30:17:45 uur (J. Bruinsma),
19:00:21:30 uur (H. Keuzenkamp, J. Bruinsma)

Kosten: € 695,- per persoon (inclusief 3x de avondmaaltijd)

Voor meer informatie: info@expertisecentrumjournalistiek.nl, of http://www.expertisecentrumjournalistiek.nl (in ontwikkeling)

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk