Conferentie

Plenaire speeches

Op vrijdagochtend en zaterdagmiddag zullen traditiegetrouw een aantal vooraanstaande journalisten een plenaire bijdrage leveren, in de vorm van keynote speeches en een masterclass. Hieronder vind je informatie over die sprekers.

MEIRION JONES
De Britse onderzoeksjournalist Jones spreekt op persoonlijke titel over smaadwetgeving en onderzoeksjournalistiek – een fatale combinatie die niet alleen media in het Verenigd Koninkrijk bedreigt, maar ook in andere Europese landen. Hij vertelt over de enorme druk van smaad-advocaten, en over het “libel-toerisme”: klagers uit andere landen die de Britse wet komen gebruiken om buitenlandse media te muilkorven. Het meest recente voorbeeld is de zaak-Trafigura, waarin De Volkskrant samenwerkte met BBC-Newsnight. Eén krant verkopen in Engeland (of daar eenmaal worden aangeklikt op de website) kan genoeg zijn om een miljoenclaim te moeten weerstaan. Londen wordt al gezien als ‘libel capital of the world’. Jones vertelt a titre personel wat onderzoeksjournalisten zelf hiertegen kunnen doen.
Vrijdag 27 november, Academiegebrouw Domplein
10.40 – 11.15 Keynote speech

MARK LEE HUNTER (INSEAD, Frankrijk)
Hunter is een Amerikaanse onderzoeksjournalist die al meer dan 22 jaar in Frankrijk woont. Hij is een van de meest toonaangevende CAR-trainers in de wereld, met onder meer Reuters en France 3 Télévision als grote ‘klanten’. Met zijn journalistieke werk, zijn boeken en zijn cursussen heeft Hunter prijzen gewonnen van de Investigative Reporters and Editors (IRE) over de Society of Professional Journalists tot National Headliners, Clarion en H.L. Mencken Free Press Awards. Hunter heeft net een nieuwe handleiding uit: Story-Based Inquiry, waarbij het onderzoeksverhaal zelf het uitgangspunt vormt.
Vrijdag 27 november, Academiegebouw Domplein
11.35-12.10 Keynote speech

MARK KRAMER (Verenigde Staten)
Journalist Mark Kramer (1944) is de oprichter van de Nieman Conference on Narrative Journalism van Harvard University waar tien jaar lang meer dan duizend journalisten uit alle delen van de wereld elkaar ontmoetten. Kramer pleit voor een journalistieke verteller met een duidelijk herkenbare stem die zijn lezers, luisteraars en kijkers meeneemt in het verhaal. Een stem die in de huidige journalistieke crisis dreigt te verdwijnen. Kramer heeft soortgelijke conferenties opgezet in Brazilië, Japan, Frankrijk, Duitsland en Denemarken, en komt nu naar Nederland om zijn kennis te delen.
Mark Kramer schrijft voor o.a. The New York Times en Boston Globe en heeft meerdere boeken geschreven. Daarnaast geeft hij een masterclass narrative journalism aan mid-career journalisten.
Zaterdag 28 november, Auditorium Hogeschool Utrecht
15.45-17.00 Masterclass narrative journalism

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk