Conferentie

Plenaire speeches

Op vrijdagochtend en zaterdagmiddag zullen traditiegetrouw een aantal vooraanstaande journalisten een plenaire bijdrage leveren, in de vorm van keynote speeches en een masterclass. Hieronder vind je informatie over die sprekers.

MEIRION JONES
De Britse onderzoeksjournalist Jones spreekt op persoonlijke titel over smaadwetgeving en onderzoeksjournalistiek – een fatale combinatie die niet alleen media in het Verenigd Koninkrijk bedreigt, maar ook in andere Europese landen. Hij vertelt over de enorme druk van smaad-advocaten, en over het “libel-toerisme”: klagers uit andere landen die de Britse wet komen gebruiken om buitenlandse media te muilkorven. Het meest recente voorbeeld is de zaak-Trafigura, waarin De Volkskrant samenwerkte met BBC-Newsnight. Eén krant verkopen in Engeland (of daar eenmaal worden aangeklikt op de website) kan genoeg zijn om een miljoenclaim te moeten weerstaan. Londen wordt al gezien als ‘libel capital of the world’. Jones vertelt a titre personel wat onderzoeksjournalisten zelf hiertegen kunnen doen.
Vrijdag 27 november, Academiegebrouw Domplein
10.40 – 11.15 Keynote speech

MARK LEE HUNTER (INSEAD, Frankrijk)
Hunter is een Amerikaanse onderzoeksjournalist die al meer dan 22 jaar in Frankrijk woont. Hij is een van de meest toonaangevende CAR-trainers in de wereld, met onder meer Reuters en France 3 Télévision als grote ‘klanten’. Met zijn journalistieke werk, zijn boeken en zijn cursussen heeft Hunter prijzen gewonnen van de Investigative Reporters and Editors (IRE) over de Society of Professional Journalists tot National Headliners, Clarion en H.L. Mencken Free Press Awards. Hunter heeft net een nieuwe handleiding uit: Story-Based Inquiry, waarbij het onderzoeksverhaal zelf het uitgangspunt vormt.
Vrijdag 27 november, Academiegebouw Domplein
11.35-12.10 Keynote speech

MARK KRAMER (Verenigde Staten)
Journalist Mark Kramer (1944) is de oprichter van de Nieman Conference on Narrative Journalism van Harvard University waar tien jaar lang meer dan duizend journalisten uit alle delen van de wereld elkaar ontmoetten. Kramer pleit voor een journalistieke verteller met een duidelijk herkenbare stem die zijn lezers, luisteraars en kijkers meeneemt in het verhaal. Een stem die in de huidige journalistieke crisis dreigt te verdwijnen. Kramer heeft soortgelijke conferenties opgezet in Brazilië, Japan, Frankrijk, Duitsland en Denemarken, en komt nu naar Nederland om zijn kennis te delen.
Mark Kramer schrijft voor o.a. The New York Times en Boston Globe en heeft meerdere boeken geschreven. Daarnaast geeft hij een masterclass narrative journalism aan mid-career journalisten.
Zaterdag 28 november, Auditorium Hogeschool Utrecht
15.45-17.00 Masterclass narrative journalism

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

conferentie-1x

Eind 2013 ontvangt de gemeenteraad van Birmingham, Engeland – een merkwaardige anonieme brief waarin melding wordt gemaakt van een complot van Islamisten om openbare scholen in een achterstandswijk over te nemen. Het geheime plan had de codenaam Operation Trojan Horse. De brief wordt intern snel ontmaskerd als nep, maar veroorzaakt toch landelijke paniek als die in maart 2014 lekt naar de pers. Anekdotes over leerkrachten die Salafistische gedachten in de hoofden van hun leerlingen pompen en hun vrouwelijke collega’s discrimineren, buitelen over elkaar heen in de media.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk