Nieuws, Woo

Euro-wobbers herenigd op VVOJ Conferentie

Vorig jaar op de Europese VVOJ-conferentie in Brussel, dit jaar in Utrecht. Wobbing Europe, een project van het Fonds Pascal Decroos, brengt de Europese wobbers opnieuw samen. Een plug-in op de VVOJ Conferentie 2009 in Utrecht, in samenwerking met het European Journalism Centre (EJC).

De Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB): where are we so far? – where to go? Leer hoe je door wob-aanvragen in verschillende lidstaten beter zicht op de Europese beleidsuitvoering krijgt. Deelnemers aan de netwerkbijeenkomst komen zowel uit Oost- als West-Europa, met een focus op de ervaren beoefenaars in Bulgarije, Denemarken, Estland, Finland, Duitsland, Hongarije, Nederland, Noorwegen, Roemenië, Slovenië, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk