Conferentie, Nieuws

Langere termijn vroegboekkorting ‘Utrecht’

VVOJ-leden kunnen twee weken langer gebruik maken van de vroegboekkorting voor de jaarlijkse conferentie die op 27 en 28 november in Utrecht plaatsvindt. Wie zich uiterlijk op 15 augustus aanmeldt kan voor het zeer aantrekkelijke tarief van € 165,- meedoen aan het grootste evenement van de onderzoeksjournalistiek in Vlaanderen en Nederland

De vroegboekkorting is geldig tot en met 15 augustus. Wie zich daarna aanmeldt, betaalt € 195,-

Het studententarief is ongewijzigd € 99,-

Niet-leden betalen € 390,-

Het thema van de conferentie, die op vrijdag 27 en zaterdag 28 november 2009 in Utrecht plaatsvindt, is ‘meer met minder’, oftewel: hoe doe je in economisch moeilijke tijden juist méér met journalistiek onderzoek?

Aan het programma wordt hard gewerkt, maar een kleine tip van de sluier kunnen we al oplichten.

Verscheidene trainingen zullen zich richten op de kunst van het aantekenen maken, het snellezen en het verwerken van grote hoeveelheden tekst en documenten.

Mark Hunter – bekend van eerdere conferenties – zal het onder andere hebben over hoe je van een ingewikkeld en op het eerste oog droog onderzoek toch een aantrekkelijk, makkelijk weglezend verhaal maakt.

Wie zijn compter- en internetvaardigheden wil verbeteren, mag de internet- en computertrainingen absoluut niet overslaan. Tijdens twee intensieve cursussen die elk uit meerdere onderdelen bestaan, leren deelnemers hoe ze gerichter en sneller informatie kunnen vinden op het internet.

On-line sociale netwerken en de programma’s Excel en Access komen eveneens aan de orde.

Mike Schrenk vertelt tijdens zijn training hoe je met iMacros allerlei handelingen van het zoeken op internet kunt automatiseren; Marcus Geers komt opnieuw onze creativiteit opkrikken.

Van geheel andere aard is het speciale panel dat zich richt op ‘activistische’ onderzoekjournalistiek. Wat moeten we bijvoorbeeld met de slaafvrije chocola van de Keuringsdienst van Waarde (Tony Chocolonely) en Landroof van de VPRO?

Het panel zal zich afvragen waar de grenzen van en onderzoeksjournalistiek liggen: gaat het slechts over verslag doen – of heb je als journalist ook de verantwoording om in te grijpen?

Gillian Tett zal in haar toespraak vertellen over haar spraakmakende boek Fool’s Gold dat de verslaggeving rondom de kredietcrisis nader onder de loep neemt.

Tevens komen er speciale workshops over onderzoeksjournalistiek in de regionale media en bij vakbladen.

Naast bovengenoemde mensen komen in ieder geval de volgende sprekers: Ulf Gruener, Brenno de Winter, James Ball, Dick van Eijk, Luuk Sengers, Henk van Ess, Arlen Poort en Michael Opgenhaffen.

Let op de inschrijvingsvoorwaarden: Annuleren kan tot uiterlijk 6 weken vóór de conferentie gratis. Van 6 tot 2 weken voor de conferentie betaal je 50 procent van de kosten. Vanaf 2 weken voor de conferentie is annuleren niet meer mogelijk. Je kan wel altijd een ander in jouw plaats laten gaan (graag vooraf overleg met secretariaat@vvoj.org of +31 30 – 219 30 11).

Bij annuleren wordt 25 euro administratiekosten in rekening gebracht.

Indien redacties met een grotere groep (minimaal 5 deelnemers) wensen te komen: informeer naar aantrekkelijke groepskorting!

Om in te schrijven kunt u hier klikken. Meer informatie leest u hier.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk