Kenniscentrum, Nieuws

Prijzen luchtvaartjournalistiek

Journalisten die zich bezighouden met de luchtvaart en met name de duurzame luchtvaart, worden uitgenodigd om hun werk in te sturen voor een persprijs van het Platform Duurzame Luchtvaart (PDL).

Alle Nederlandstalige publicaties, producties of een samenhangende reeks van publicaties of producties die in de 24 maanden voorafgaande aan 1 augustus 2009 zijn verschenen, komen in aanmerking voor de prijs.

Het werk, bedoeld voor een breed publiek, moet de Nederlandse luchtvaart tot onderwerp hebben. Het moet tevens aandacht besteden aan samenhangende beleidspolitieke, maatschappelijke dan wel duurzame kwesties.

Journalisten of derden kunnen het werk tot en met 31 juli 2009 insturen.

De prijs wordt op 12 oktober 2009 uitgereikt tijdens het jaarlijkse Schipholdiner van het Platform.

De persprijs voor de duurzame luchtvaart werd in 2008 gewonnen door Ramses Reijerman (Algemeen Dagblad). Andere winnaars waren Richard Mooyman (2007, Haarlems Dagblad), Arjen Schreuder (2006, NRC Handelsblad), Alexander Bakker (2005, Algemeen Dagblad/Rotterdams Dagblad) en Arnold Burlage (2004, Telegraaf).

De jury wordt voorgezeten door Joop Daalmeijer (algemeen directeur NPS). Overige juryleden zijn Hankie van Baasbank (algemeen directeur Kamer van Koophandel Amsterdam), Jan Cocheret (gezagvoerder B777 bij Emirates en vice-voorzitter van het PDL) en Peter Legro (oud-president CEO Transavia Airlines).

Het volledige reglement is op te vragen bij het PDL of te downloaden via de website van de organisatie.

Het Platform Duurzame Luchtvaart, voorheen Platform Nederlandse Luchtvaart (PNL), is een Nederlandse stichting die in 1998 is opgericht als onafhankelijke maatschappelijke organisatie, uit een burgerinitiatief van mensen die zich zorgen maakten over de luchtvaartdiscussie in Nederland.

In 2001 heeft het PDL de bijzondere leerstoel ‘Toegepaste Psychologie van Geluidhinder’ aan de Rijksuniversiteit Leiden ingesteld. Prof. dr. Pieter Jan Stallen bekleedt de leerstoel. Onder zijn leiding wordt onderzoek gedaan naar effectieve maatregelen in de aanpak van geluidshinder.

Meer informatie:
Mike Heijstee of Joyce Fekkes
Platform Duurzame Luchtvaart
Pelikaanweg 50
8218 PG Lelystad
Tel: 0320-284234
Fax: 0320-288125
e-mail: info@duurzameluchtvaart.nl
Internet: www.duurzameluchtvaart.nl

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk