Kenniscentrum, Nieuws, Woo

VNG voor rechter gedaagd na afwijzen wob-verzoek

Ict-journalist Brenno de Winter wil via de rechtbank de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dwingen openheid van zaken te geven over het ict-beleid van gemeenten. De VNG wees eerder een wob-verzoek af. De vereniging argumenteert dat ze geen bestuursorgaan is en daarmee buiten het bereik van de wob valt.

Landelijk is afgesproken dat gemeenten gebruik gaan maken van open software. De Winter onderzoekt het ict-beleid van gemeenten, waarin de VNG een belangrijke rol speelt.

“De Wob regelt dat burgers kunnen volgen hoe beleid wordt gemaakt en uitgevoerd. Via deze constructie met de VNG zou dat niet meer kunnen en dat moet de rechter nu doorbreken”, aldus De Winter.

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk