Kenniscentrum, Nieuws, Woo

VNG voor rechter gedaagd na afwijzen wob-verzoek

Ict-journalist Brenno de Winter wil via de rechtbank de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dwingen openheid van zaken te geven over het ict-beleid van gemeenten. De VNG wees eerder een wob-verzoek af. De vereniging argumenteert dat ze geen bestuursorgaan is en daarmee buiten het bereik van de wob valt.

Landelijk is afgesproken dat gemeenten gebruik gaan maken van open software. De Winter onderzoekt het ict-beleid van gemeenten, waarin de VNG een belangrijke rol speelt.

“De Wob regelt dat burgers kunnen volgen hoe beleid wordt gemaakt en uitgevoerd. Via deze constructie met de VNG zou dat niet meer kunnen en dat moet de rechter nu doorbreken”, aldus De Winter.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk