Kenniscentrum, Nieuws, Woo

Rechter: Notulen Irak-oorlog hoeven niet naar RTL Nieuws

De notulen van de ministerraad over de Nederlandse steun aan de inval in Irak zijn RTL Nieuws terecht onthouden. Dat oordeelt de Amsterdamse rechtbank. RTL had een procedure aangespannen, nadat bij een wob-verzoek de documenten waren geweigerd. De rechter stelt onder meer dat er ‘persoonlijke beleidsopvattingen’ in staan. In juni hield de VVOJ een Café over de Irak-oorlog.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk