Kenniscentrum, Nieuws

Argos zet onderzoeksjournalisten op de praatstoel

Wat zijn de kneepjes van het vak van onderzoeksjournalist? Die vraag staat centraal in een speciale zomerserie Luizen in de Pels van het radioprogramma Argos van de Nederlandse publieke omroep VPRO.

Vanaf 18 juli tot en met 29 augustus zendt het programma wekelijks een live interview uit met een onderzoeksjournalist.

‘Twee van onze eigen mensen praten met ze over het werk, waarbij zowel de hoogte als de dieptepunten aan de orde komen,’ vertelt Argos-redacteur Barbara Schreuders, aan VVOJ-webredacteur Rachel Levy.

‘Het is de bedoeling om alle kanten van het vak te belichten. Denk aan het doodresearchen van onderwerpen en de manier waarop journalisten daar mee om gaan. Wat voor iemand de aanleiding is om aan een grootscheeps onderzoek te beginnen.’

‘Maar ook bijvoorbeeld: wat kan er mis gaan tijdens zo’n groot project? Of: maanden aan een onderzoek werken, maar uiteindelijk moeten concluderen dat je te weinig hebt voor een publicatie.’

De onderzoeksjournalisten zijn vooral schrijvende professionals en een enkele collega van de televisie.

‘Waar mogelijk maken we gebruik van audiofragmenten uit het werk van de mensen zelf,’ aldus Schreuders.

Alle uitzendingen vinden live plaats, uitgezonderd die van 1 augustus, ‘een posthuum eerbetoon aan Gerard Legebeke, de oprichter van Argos, die precies op die datum in 2008 is overleden.’

Voor wie tijdens de periode van de uitzendingen op vakantie is, geen nood: een uur na de uitzendingen zijn ze te beluisteren via de Argos website op en natuurlijk ook via Uitzending Gemist van de publieke omroep.

Gastenoverzicht Luizen in de pels, 18 juli – 29 augustus
18 juli (13.00-14.00 uur): Jeroen Smit
presentatie: Kees van den Bosch en Irene Houthuijs

25 juli (13.00-14.00 uur): Lex Runderkamp
presentatie: idem

1 augustus (Let op, vanaf deze week: 12.00-13.00 uur): In Memoriam Gerard Legebeke
Pres: Max van Weezel

8 augustus (12.00-13.00 uur): Janny Groen en Annieke Kranenberg
Pres: Max van Weezel en Suzan Borst

15 augustus (12.00-13.00 uur): Stella Braam
Presentatie: Max van Weezel en Irene Houthuijs

22 augustus (12.00-13.00 uur): Joost Oranje
Presentatie: Djoeke Veeninga en Suzan Borst

29 augustus (12.00-13.00 uur): Rudie van Meurs
Presentatie: Max van Weezel en Joost Wilgenhof

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk