Kenniscentrum, Nieuws

Argos zet onderzoeksjournalisten op de praatstoel

Wat zijn de kneepjes van het vak van onderzoeksjournalist? Die vraag staat centraal in een speciale zomerserie Luizen in de Pels van het radioprogramma Argos van de Nederlandse publieke omroep VPRO.

Vanaf 18 juli tot en met 29 augustus zendt het programma wekelijks een live interview uit met een onderzoeksjournalist.

‘Twee van onze eigen mensen praten met ze over het werk, waarbij zowel de hoogte als de dieptepunten aan de orde komen,’ vertelt Argos-redacteur Barbara Schreuders, aan VVOJ-webredacteur Rachel Levy.

‘Het is de bedoeling om alle kanten van het vak te belichten. Denk aan het doodresearchen van onderwerpen en de manier waarop journalisten daar mee om gaan. Wat voor iemand de aanleiding is om aan een grootscheeps onderzoek te beginnen.’

‘Maar ook bijvoorbeeld: wat kan er mis gaan tijdens zo’n groot project? Of: maanden aan een onderzoek werken, maar uiteindelijk moeten concluderen dat je te weinig hebt voor een publicatie.’

De onderzoeksjournalisten zijn vooral schrijvende professionals en een enkele collega van de televisie.

‘Waar mogelijk maken we gebruik van audiofragmenten uit het werk van de mensen zelf,’ aldus Schreuders.

Alle uitzendingen vinden live plaats, uitgezonderd die van 1 augustus, ‘een posthuum eerbetoon aan Gerard Legebeke, de oprichter van Argos, die precies op die datum in 2008 is overleden.’

Voor wie tijdens de periode van de uitzendingen op vakantie is, geen nood: een uur na de uitzendingen zijn ze te beluisteren via de Argos website op en natuurlijk ook via Uitzending Gemist van de publieke omroep.

Gastenoverzicht Luizen in de pels, 18 juli – 29 augustus
18 juli (13.00-14.00 uur): Jeroen Smit
presentatie: Kees van den Bosch en Irene Houthuijs

25 juli (13.00-14.00 uur): Lex Runderkamp
presentatie: idem

1 augustus (Let op, vanaf deze week: 12.00-13.00 uur): In Memoriam Gerard Legebeke
Pres: Max van Weezel

8 augustus (12.00-13.00 uur): Janny Groen en Annieke Kranenberg
Pres: Max van Weezel en Suzan Borst

15 augustus (12.00-13.00 uur): Stella Braam
Presentatie: Max van Weezel en Irene Houthuijs

22 augustus (12.00-13.00 uur): Joost Oranje
Presentatie: Djoeke Veeninga en Suzan Borst

29 augustus (12.00-13.00 uur): Rudie van Meurs
Presentatie: Max van Weezel en Joost Wilgenhof

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk