Kenniscentrum, Nieuws, Woo

Gemeenten willen geld voor wob-inzage

Bij het wob-onderzoek naar declaratiegedrag van burgemeesters en wethouders hebben gemeenten RTL Nieuws zo’n twaalfduizend euro in rekening gebracht voor openbare informatie. 35 gemeenten (15 procent) stuurden een factuur variërend van enkele tientjes tot bijna tweeduizend euro. Volgens jurist Roger Vleugels mogen alleen kopieerkosten worden verhaald. Zijn persbericht (pdf) behandelt ook de beslistermijnen.

Gerelateerde artikelen

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 21 juni 2024, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 188 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de ASN Aanmoedigingsprijs.

Met Agnes Walton (Klimaatjournalistiek), Jacqui Banaszynski (Storytelling), Lode Barrezeele (Financiële Journalistiek), Henk van Ess (Search & AI), Wubby Luyendijk en Evert de Vos (Leidinggeven).

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk