Kenniscentrum, Nieuws

Bericht uit Baltimore 4: Applaus voor jezelf!

Onderzoeksjournalist en VVOJ-directeur Margo Smit doet dagelijks verslag van de conferentie van de Investigative Reporters and Editors (IRE) in de Verenigde Staten. Bericht uit Baltimore, deel 4.  Inclusief mp3-interviews.

Tekst: Margo Smit

Baltimore, 14 juniManny Garcia zet ze nog eens op een ritje, de acht manieren waarop hij vandaag de dag zijn mensen bij de Miami Herald motiveert.

Tip één: ‘Celebrate good work!’

Duh, zo Amerikaans, vindt de beroepsdwarskijker uit Europa. Maar als je even verder denkt, is het niet meer zo gek.

Waarom zou je niet genieten na het publiceren van een mooi verhaal, of van de impact van een documentaire? Als het goed is doet je publiek dat immers ook!

Neem die borrel, incasseer de lof, vier de bereikte wetswijziging en je kunt weer weken vooruit. Ome Willem wist het al, decennia geleden op zaterdagmiddag-tv: applaus voor jezelf werkt.

Hoe stimulerend het is, straalt af van Andrew Donohue’s gezicht na de workshop Doing great work in tough times. Hij legt uit (mp3, 2,1 mb) hoe zijn website Voice of San Diego in vier jaar tijd van start-up tot succesverhaal werd.

Zojuist heeft hij er een IRE Award voor mogen ontvangen, voor een verhaal over corruptie bij het renoveren van oude panden in de stad.

Je kunt nu al zien dat hij maandag nog gemotiveerder dan anders achter zijn computer kruipt om het gemeentebestuur van San Diego tegen het licht te houden.

Donohue’s website wordt gezien als mogelijke toekomst van de onderzoeksjournalistiek. Geboren uit nood, omdat de lokale krant meende zich vooral op ‘nieuwtjes’ te moeten richten, betaald door sponsors en donoren, en inmiddels geliefd en gevreesd om de grondigheid en impact van zijn verhalen.

Luister eens naar hem. En vergelijk zijn kijk op de toekomst van het vak met de gelatenheid van Margot Williams (The New York Times) en Suzanne Reber (CBC, Canadese publieke radio) die beide hun redacties en budgetten zien krimpen. Luister naar Williams (mp3, 3,7 mb) en naar Reber (mp3, 3,6 mb).

Het is een wonder dat NYT en CBC nog mooie onderzoeksverhalen kunnen brengen als je zo slordig met je mensen omgaat!

Ook David Boardman moest in 2008 mensen ontslaan bij The Seattle Times.

Maar hij praat (mp3, 3,1 mb) vooral over toekomst voor de krant. Die ‘krant’ zal wellicht niet meer letterlijk op de deurmat ploffen, en hij zal zeker niet meer alleen uit letters bestaan.

Die ‘krant’ vraagt om flexibele journalisten, met meer vaardigheden en het gereedschap om achtergrond en context te geven. Hij vraagt om ons, onderzoeksjournalisten.

Applaus voor onszelf. Wij hebben de toekomst. Nu het alleen de mediamoguls nog uitleggen…

Tip van de dag
Alle tips van Manny Garcia lezen? Plus twee van andere hoofdredacteuren? Het kan hier (Word doc).

Tot slot: Je kunt niet vier dagen over een IRE conferentie berichten zonder te verwijzen naar de website.

Een schatkist vol tipsheets, verhaalideeën, trainingen, nieuwe onderzoekstechnieken en databases. Als je alles eruit wilt halen wat er in ziet, word dan lid van IRE.

Dan kun je binnenkort alle workshops en trainingen van de conferentie online beluisteren.

Mp3-interviews:
Andrew Donohue (Voice of San Diego) – 2,1 mb
Margot Williams (The New York Times) – 3,7 mb
Suzanne Reber (CBC, Canadese publieke radio) – 3,6 mb
David Boardman (The Seattle Times) – 3,1 mb

Gerelateerde artikelen

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk