Kenniscentrum, Nieuws

Bericht uit Baltimore 4: Applaus voor jezelf!

Onderzoeksjournalist en VVOJ-directeur Margo Smit doet dagelijks verslag van de conferentie van de Investigative Reporters and Editors (IRE) in de Verenigde Staten. Bericht uit Baltimore, deel 4.  Inclusief mp3-interviews.

Tekst: Margo Smit

Baltimore, 14 juniManny Garcia zet ze nog eens op een ritje, de acht manieren waarop hij vandaag de dag zijn mensen bij de Miami Herald motiveert.

Tip één: ‘Celebrate good work!’

Duh, zo Amerikaans, vindt de beroepsdwarskijker uit Europa. Maar als je even verder denkt, is het niet meer zo gek.

Waarom zou je niet genieten na het publiceren van een mooi verhaal, of van de impact van een documentaire? Als het goed is doet je publiek dat immers ook!

Neem die borrel, incasseer de lof, vier de bereikte wetswijziging en je kunt weer weken vooruit. Ome Willem wist het al, decennia geleden op zaterdagmiddag-tv: applaus voor jezelf werkt.

Hoe stimulerend het is, straalt af van Andrew Donohue’s gezicht na de workshop Doing great work in tough times. Hij legt uit (mp3, 2,1 mb) hoe zijn website Voice of San Diego in vier jaar tijd van start-up tot succesverhaal werd.

Zojuist heeft hij er een IRE Award voor mogen ontvangen, voor een verhaal over corruptie bij het renoveren van oude panden in de stad.

Je kunt nu al zien dat hij maandag nog gemotiveerder dan anders achter zijn computer kruipt om het gemeentebestuur van San Diego tegen het licht te houden.

Donohue’s website wordt gezien als mogelijke toekomst van de onderzoeksjournalistiek. Geboren uit nood, omdat de lokale krant meende zich vooral op ‘nieuwtjes’ te moeten richten, betaald door sponsors en donoren, en inmiddels geliefd en gevreesd om de grondigheid en impact van zijn verhalen.

Luister eens naar hem. En vergelijk zijn kijk op de toekomst van het vak met de gelatenheid van Margot Williams (The New York Times) en Suzanne Reber (CBC, Canadese publieke radio) die beide hun redacties en budgetten zien krimpen. Luister naar Williams (mp3, 3,7 mb) en naar Reber (mp3, 3,6 mb).

Het is een wonder dat NYT en CBC nog mooie onderzoeksverhalen kunnen brengen als je zo slordig met je mensen omgaat!

Ook David Boardman moest in 2008 mensen ontslaan bij The Seattle Times.

Maar hij praat (mp3, 3,1 mb) vooral over toekomst voor de krant. Die ‘krant’ zal wellicht niet meer letterlijk op de deurmat ploffen, en hij zal zeker niet meer alleen uit letters bestaan.

Die ‘krant’ vraagt om flexibele journalisten, met meer vaardigheden en het gereedschap om achtergrond en context te geven. Hij vraagt om ons, onderzoeksjournalisten.

Applaus voor onszelf. Wij hebben de toekomst. Nu het alleen de mediamoguls nog uitleggen…

Tip van de dag
Alle tips van Manny Garcia lezen? Plus twee van andere hoofdredacteuren? Het kan hier (Word doc).

Tot slot: Je kunt niet vier dagen over een IRE conferentie berichten zonder te verwijzen naar de website.

Een schatkist vol tipsheets, verhaalideeën, trainingen, nieuwe onderzoekstechnieken en databases. Als je alles eruit wilt halen wat er in ziet, word dan lid van IRE.

Dan kun je binnenkort alle workshops en trainingen van de conferentie online beluisteren.

Mp3-interviews:
Andrew Donohue (Voice of San Diego) – 2,1 mb
Margot Williams (The New York Times) – 3,7 mb
Suzanne Reber (CBC, Canadese publieke radio) – 3,6 mb
David Boardman (The Seattle Times) – 3,1 mb

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk