Kenniscentrum, Nieuws

Opleiding Internationale Researchjournalistiek met korting

VVOJ-leden krijgen 15% korting bij de opleiding Internationale Researchjournalistiek, verzorgd door de Katholieke Hogeschool Mechelen voor Vlaamse en Nederlandse cursisten. De opleiding begint half september en omvat zo’n 45 avonden. Aanmelden vòòr 1 juli 2009.

,,Ben jij ook zo lief?’’

Hou je eerder van stevige onderzoeksreportages dan van brave verslaggeving? Volg dan de opleiding Internationale Researchjournalistiek.

Leren nieuws maken
Deze opleiding heeft het dus heel weinig over dagelijkse verslaggeving. Met deze postgraduaat biedt de Katholieke Hogeschool Mechelen je een unieke opleiding voor Vlaanderen én Nederland aan. Je maakt kennis met technieken waar reguliere journalisten nog nooit van hebben gehoord. Als researchjournalist moet je bereid zijn om lang op één onderwerp te zoeken, om minder aantrekkelijke materie te doorgronden en gebruik te maken van archieven en openbaarheidswetgeving. Je moet ook over een uitzonderlijke wil beschikken om iets te weten te komen dat op het eerste gezicht onvindbaar is of niet bestaat.

Docenten
Nederlandse en Vlaamse mediamensen en beroepsjournalisten met bewezen onderzoekservaring of internationale ervaring voor het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek, de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ), Archiefforum, EU, VRT, KRO,.. Enkele namen: Margo Smit (KRO profiel – VVOJ directeur), Jan Balliauw (VRT), Rudi Vranckx (VRT), Piet Depuydt (NRC Handelsblad), Kim De Rijck (De Standaard), Gie Goris (MO*), Walter Zinzen (ex-VRT), Marleen Teugels (Knack profiel), Henk van Ess (onderzoeksjournalist – zoekmachinedeskundige),…

45 avonden
De opleiding loopt van ± dinsdag 15 september 2009 tot en met eind mei 2010. De workshops en lezingen vinden twee keer per week plaats. Dit zal meestal van 19 uur tot 22 uur zijn. In totaal ca. 45 avonden.

Kandidaten
Er worden slechts 25 studenten toegelaten. Kandidaten sturen vòòr 1 juli 2009 een motivering met cv naar karel.platteau@fondspascaldecroos.org. Meer info over de infodagen en de kosten op : www.researchjournalist.be

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk