Kenniscentrum, Nieuws

Opleiding Internationale Researchjournalistiek met korting

VVOJ-leden krijgen 15% korting bij de opleiding Internationale Researchjournalistiek, verzorgd door de Katholieke Hogeschool Mechelen voor Vlaamse en Nederlandse cursisten. De opleiding begint half september en omvat zo’n 45 avonden. Aanmelden vòòr 1 juli 2009.

,,Ben jij ook zo lief?’’

Hou je eerder van stevige onderzoeksreportages dan van brave verslaggeving? Volg dan de opleiding Internationale Researchjournalistiek.

Leren nieuws maken
Deze opleiding heeft het dus heel weinig over dagelijkse verslaggeving. Met deze postgraduaat biedt de Katholieke Hogeschool Mechelen je een unieke opleiding voor Vlaanderen én Nederland aan. Je maakt kennis met technieken waar reguliere journalisten nog nooit van hebben gehoord. Als researchjournalist moet je bereid zijn om lang op één onderwerp te zoeken, om minder aantrekkelijke materie te doorgronden en gebruik te maken van archieven en openbaarheidswetgeving. Je moet ook over een uitzonderlijke wil beschikken om iets te weten te komen dat op het eerste gezicht onvindbaar is of niet bestaat.

Docenten
Nederlandse en Vlaamse mediamensen en beroepsjournalisten met bewezen onderzoekservaring of internationale ervaring voor het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek, de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ), Archiefforum, EU, VRT, KRO,.. Enkele namen: Margo Smit (KRO profiel – VVOJ directeur), Jan Balliauw (VRT), Rudi Vranckx (VRT), Piet Depuydt (NRC Handelsblad), Kim De Rijck (De Standaard), Gie Goris (MO*), Walter Zinzen (ex-VRT), Marleen Teugels (Knack profiel), Henk van Ess (onderzoeksjournalist – zoekmachinedeskundige),…

45 avonden
De opleiding loopt van ± dinsdag 15 september 2009 tot en met eind mei 2010. De workshops en lezingen vinden twee keer per week plaats. Dit zal meestal van 19 uur tot 22 uur zijn. In totaal ca. 45 avonden.

Kandidaten
Er worden slechts 25 studenten toegelaten. Kandidaten sturen vòòr 1 juli 2009 een motivering met cv naar karel.platteau@fondspascaldecroos.org. Meer info over de infodagen en de kosten op : www.researchjournalist.be

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk