Kenniscentrum, Nieuws

Euro-Mediterrane academie in Amsterdam

Jonge journalisten met speciale interesse in multiculturele communicatie, de Europese Unie en omringende Middellandse Zee landen worden uitgenodigd om mee te dingen naar een plek in de Euro-Mediterrane Academie voor jonge journalisten die van 5 tot 16 oktober 2009 plaatsvindt in Amsterdam.

Tijdens het tiendaagse seminar, georganiseerd door het Goethe Instituut en Intercultural Dialogue, volgen journalisten lezingen, nemen deel aan discussies en voeren journalistieke opdrachten uit die aan het eind van de academie op de website van de organisatie worden gepubliceerd.

Alle opdrachten zullen iets te maken hebben met het theme van dit jaar, Challenges posed by global migration.

In totaal is er plaats voor 18 journalisten, waarvan negen uit de Europese Unie en de overige negen uit mediterrane landen die deelnamen aan het zogeheten Barcelona Proces: Algerije, Egypte, Jordanië, Israël en de Palestijnse gebieden, Libanon, Mauretanië, Marokko, Syrië, Tunesië en Turkije.

In aanmerking komen journalisten tot 30 jaar die werkzaam zijn voor alle soorten media – krant, radio, televisie en internet.

De uiterste aanmelddatum is 22 juni 2009.

Meer informatie over de toelatingseisen, voorwaarden en het programme van het seminar zelf kun je lezen op de website van de Euro-Mediterrane Academie.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk