Cafe, Nieuws, Woo

VVOJ Café in Gent: 15 jaar WOBben

Er is intussen 15 jaar voorbijgegaan sinds in België de federale Wet op de Openbaarheid van Bestuur (WOB) is ingevoerd. Maar hoe openbaar is ons bestuur nu eigenlijk? De correcte toepassing van de WOB lijkt nog steeds voor moeilijkheden te zorgen en ook de beroepsprocedure schiet te kort. Komende maandagavond 25 mei wordt er in Gent een VVOJ Café gehouden over dit onderwerp.

Een frisse bries waait. In de Vlaamse media duiken meer en meer analyses op die op officiële documenten gestoeld zijn. Een nieuwe federale Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten is samengesteld. Toch verkiezen journalisten nog steeds de achterdeur om aan informatie te komen en negeren daarbij de klemmende voordeur.

Het programma:
o    Documentaire – 15 jaar WOBben – Afstudeerproject Nils Dumortier (Arteveldehogeschool)
o    Debat met Joris van der Aa (Het Laatste Nieuws), Marleen Teugels (freelance journalist – Knack, Arteveldehogeschool), Jo Baert (voorzitter federale  Commissie voor de toegang tot en het hergebruik van bestuursdocumenten), Dirk Voorhoof (hoogleraar mediarecht en auteursrecht aan de Universiteit Gent en de Universiteit van Kopenhagen). Moderator: Jan Puype (freelance).
o    Borrel

Wanneer: maandag 25 mei, aanvang 19.30 uur (zaal open vanaf 19.00 uur)
Waar:
o Debat: Film-Plateau, Paddenhoek 3, 9000 Gent. De locatie is in het centrum van de stad. Een locatiekaartje in Google Maps, en beschikbare parkeerplaatsen.
o Borrel: De Maecht Van Ghent, Korenmarkt 5, 9000 Gent. Een locatiekaartje.
De route van Film-Plateau naar De Maecht van Ghent.
Aanmelden: De VVOJ organiseert Café-avonden voor leden. Niet-leden zijn welkom, mits ze journalist of student journalistiek zijn. Vooraf aanmelden verplicht met een mailtje naar cafe@vvoj.org. Toegang gratis.

Dit VVOJ Café komt tot stand met:
Center for Journalism Studies: een onderzoekscentrum binnen de vakgroep communicatie–wetenschappen van de Universiteit Gent.
Wobbing Europe: een online platform voor journalisten om de juiste overheidsinfo in Vlaanderen, België en de rest van Europa te vinden.

Gerelateerde artikelen

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk