Kenniscentrum, Nieuws

Studiereis Israël beginnende journalisten

Beginnende en bijna afgestudeerde journalisten met interesse in Israël en de Palestijnse gebieden worden uitgenodigd zich aan te melden voor een studiereis naar Israël deze zomer.

Het Centrum Informatie Documentatie Israël (CIDI) in Den Haag is een Nederlands, politiek onafhankelijk instituut dat informatie verschaft en cursussen geeft over Israël en alsmede over antisemitisme in Nederland.

Speciaal voor (aankomende) journalisten organiseert het CIDI een studiereis waarbij deelnemers ontmoetingen hebben met diplomaten en politici uit Nederland, Israël en de Palestijnse gebieden. De reis wordt deels door CIDI gesubsidieerd.

Daarnaast vinden er bijeenkomsten plaats met academici en deskundigen op het gebied van de Israëlische samenleving, het internationaal recht en het Palestijns-Israëlisch conflict.

Deelnemers zullen in aanraking komen met allerlei groepen uit de Israëlische bevolking en tevens met Nederlandse en Israëlische journalisten spreken.

Deelname aan alle activiteiten tijdens de reis is een verplichting. Na afloop volgt een follow-up/evaluatiebijeenkomst.

Deelnemende studenten zullen proberen een verslag van (een onderdeel van) de reis in een medium naar keuze te publiceren. De kosten voor deelname bedragen € 300,- dat voorafgaand aan de reis moet worden voldaan.

Voor meer informatie kan men contact opnemen met Alon de Lieme, e-mail: a.delieme@cidi.nl

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk