Cafe, Kenniscentrum, Nieuws

VVOJ Café Schatgraven bij het CBS: Downloads en links

Speciaal voor onderzoeksjournalisten verzorgde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen maandag 20 april een introductieavond Schatgraven met StatLine. Freelance-onderzoeksjournalist Peter Olsthoorn (www.leugens.nl) gaf een presentatie over feiten en interpretatie. De avond krijgt een vervolg, binnenkort meer daarover. Lees verder voor CBS-downloads en filmpjes.

Het CBS heeft voor VVOJ-leden een aantal bestanden beschikbaar gesteld:
* Cursus Statline – een snelcursus die in kort bestek de hoofdzaken behandelt: data selecteren, selecties aanpassen, tabellen bewerken en opslaan en aanvullende tips. Format: Windows-executable, grootte: 96 mb. Klik hier om het te downloaden (inloggen noodzakelijk).

* CBS-informatie – een wegwijzer die het zoeken op onderwerpen gemakkelijker maakt. Format: Windows-executable, 45 mb. Klik hier om het te downloaden (inloggen noodzakelijk).

Wat is de waarde van cijfers, en wat zeggen ze? Over manipuleren met opiniepeilingen een aardig fragment uit de Britse komedieserie ‘Yes, Prime Minister’ op Youtube: ‘Opinion Polls: Getting the results you want’.

Nog meer over peilingen: voor wie wat meer tijd heeft, staat een anderhalf uur durende panelsessie getiteld ‘The 2008 Presidential Election: Can the State Polls be Trust’ online.

Will Tiemeijer, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, over de waarde van opiniepeilingen. Hij schreef over de rol van peilingen bij beleidsbeslissingen het boek ‘Het geheim van de burger‘.

Vergeet ook niet de VVOJ webwijzer over statistiek en cijferbronnen te raadplegen.

Bij de Vereniging van Pers- en Omroepdocumentalisten (VPOD) staat een verslag online van de Café-avond bij het CBS.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk