Cafe, Kenniscentrum, Nieuws

VVOJ Café Schatgraven bij het CBS: Downloads en links

Speciaal voor onderzoeksjournalisten verzorgde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen maandag 20 april een introductieavond Schatgraven met StatLine. Freelance-onderzoeksjournalist Peter Olsthoorn (www.leugens.nl) gaf een presentatie over feiten en interpretatie. De avond krijgt een vervolg, binnenkort meer daarover. Lees verder voor CBS-downloads en filmpjes.

Het CBS heeft voor VVOJ-leden een aantal bestanden beschikbaar gesteld:
* Cursus Statline – een snelcursus die in kort bestek de hoofdzaken behandelt: data selecteren, selecties aanpassen, tabellen bewerken en opslaan en aanvullende tips. Format: Windows-executable, grootte: 96 mb. Klik hier om het te downloaden (inloggen noodzakelijk).

* CBS-informatie – een wegwijzer die het zoeken op onderwerpen gemakkelijker maakt. Format: Windows-executable, 45 mb. Klik hier om het te downloaden (inloggen noodzakelijk).

Wat is de waarde van cijfers, en wat zeggen ze? Over manipuleren met opiniepeilingen een aardig fragment uit de Britse komedieserie ‘Yes, Prime Minister’ op Youtube: ‘Opinion Polls: Getting the results you want’.

Nog meer over peilingen: voor wie wat meer tijd heeft, staat een anderhalf uur durende panelsessie getiteld ‘The 2008 Presidential Election: Can the State Polls be Trust’ online.

Will Tiemeijer, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, over de waarde van opiniepeilingen. Hij schreef over de rol van peilingen bij beleidsbeslissingen het boek ‘Het geheim van de burger‘.

Vergeet ook niet de VVOJ webwijzer over statistiek en cijferbronnen te raadplegen.

Bij de Vereniging van Pers- en Omroepdocumentalisten (VPOD) staat een verslag online van de Café-avond bij het CBS.

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk