Cafe, Kenniscentrum, Nieuws

VVOJ Café Schatgraven bij het CBS: Downloads en links

Speciaal voor onderzoeksjournalisten verzorgde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen maandag 20 april een introductieavond Schatgraven met StatLine. Freelance-onderzoeksjournalist Peter Olsthoorn (www.leugens.nl) gaf een presentatie over feiten en interpretatie. De avond krijgt een vervolg, binnenkort meer daarover. Lees verder voor CBS-downloads en filmpjes.

Het CBS heeft voor VVOJ-leden een aantal bestanden beschikbaar gesteld:
* Cursus Statline – een snelcursus die in kort bestek de hoofdzaken behandelt: data selecteren, selecties aanpassen, tabellen bewerken en opslaan en aanvullende tips. Format: Windows-executable, grootte: 96 mb. Klik hier om het te downloaden (inloggen noodzakelijk).

* CBS-informatie – een wegwijzer die het zoeken op onderwerpen gemakkelijker maakt. Format: Windows-executable, 45 mb. Klik hier om het te downloaden (inloggen noodzakelijk).

Wat is de waarde van cijfers, en wat zeggen ze? Over manipuleren met opiniepeilingen een aardig fragment uit de Britse komedieserie ‘Yes, Prime Minister’ op Youtube: ‘Opinion Polls: Getting the results you want’.

Nog meer over peilingen: voor wie wat meer tijd heeft, staat een anderhalf uur durende panelsessie getiteld ‘The 2008 Presidential Election: Can the State Polls be Trust’ online.

Will Tiemeijer, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, over de waarde van opiniepeilingen. Hij schreef over de rol van peilingen bij beleidsbeslissingen het boek ‘Het geheim van de burger‘.

Vergeet ook niet de VVOJ webwijzer over statistiek en cijferbronnen te raadplegen.

Bij de Vereniging van Pers- en Omroepdocumentalisten (VPOD) staat een verslag online van de Café-avond bij het CBS.

Gerelateerde artikelen

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk