Nieuws, VVOJ Vereniging

VVOJ-voorzitter Margo Smit wordt directeur

Margo Smit, voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) en documentairemaker bij de KRO, wordt de eerste directeur van de vereniging. Smit treedt op 1 juni in dienst en gaat de komende twee jaar voor 25 uur per week aan de slag om onder andere fondsen te werven en onderzoeksjournalistiek op redacties te stimuleren. Wie haar opvolgt als VVOJ-voorzitter, is nog niet bekend.

De algemene vergadering van de vereniging steunde in november vorig jaar het bestuursvoornemen een betaalde functie van directeur in het leven te roepen om de professionalisering van de vereniging te bevorderen. De functie wordt gefinancierd met een subsidie die de Stichting Democratie en Media voor in elk geval twee jaar beschikbaar heeft gesteld.

Smit (1960) over haar belangrijkste plannen: “Ik wil redacties langs om te kijken waar de knelpunten liggen voor onderzoeksjournalistiek, en welke rol onze vereniging kan spelen in het aanpakken ervan. Ook het stimuleren van onderzoeksjournalistiek in Vlaanderen is een van de prioriteiten. En ik ga me richten op fondsenwerving, zodat we bijvoorbeeld op het gebied van scholing en cursussen nog meer kunnen betekenen voor onze leden.”

Volgens Smit ligt er voor de VVOJ een belangrijke rol weggelegd in het veranderende medialandschap, waar nieuwe manieren bovendrijven om onderzoeksjournalistiek te kunnen blijven realiseren.

“Onze Amerikaanse collega’s van Investigative Reporters and Editors hebben een van hun belangrijkste prijzen onlangs uitgereikt aan een project dat helemaal buiten de reguliere media om is gedaan. Een consortium van journalisten uit verschillende landen heeft onderzoek gedaan naar de illegale handel in gesmokkelde sigaretten. Een prachtig staaltje onderzoeksjournalistiek, waarbij de financiering komt uit giften en legaten. Die kant kan het in de toekomst meer opgaan, denk ik.”

De toekomstige directeur zal een aantal taken op zich nemen waar het huidige bestuur van acht vrijwilligers niet aan toekomt, aldus Smit. “Alle bestuursleden doen hun werk met liefde en plezier, maar sommige dingen kosten gewoon te veel tijd. Het grote voordeel is dat de nieuwe directeur er straks wel de tijd voor krijgt.”

Smit: “Het grappige is dat ik eerlijk gezegd nooit serieus heb overwogen dat ik zelf die functie zou vervullen toen we bezig waren met het werven van de benodigde fondsen. Het is pas later gekomen dat ik dacht: ik zou me eigenlijk heel erg graag meer willen inzetten om onderzoeksjournalistiek te promoten. En toen heb ik een sollicitatiebrief gestuurd.”

Bij de omroep heeft Smit haar vertrek inmiddels bekendgemaakt. Sinds 1997 werkte ze bij KRO Reporter, in 2004 kwam daar KRO Profiel bij. Daarvoor werkte ze onder meer bij RTL Nieuws. Smit volgde de opleiding journalistiek aan de Stanford University in de Verenigde Staten en is sinds 1989 werkzaam in de journalistiek. In 2003 kwam ze in het bestuur van de VVOJ, twee jaar later werd ze voorzitter.

Gerelateerde artikelen

Vrije media en kwalitatieve journalistiek zijn onontbeerlijk om de democratie overeind te houden. Zeker in turbulente tijden als deze waarin achterdocht het haalt op engagement.

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk