Nieuws, VVOJ Vereniging

VVOJ-voorzitter Margo Smit wordt directeur

Margo Smit, voorzitter van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) en documentairemaker bij de KRO, wordt de eerste directeur van de vereniging. Smit treedt op 1 juni in dienst en gaat de komende twee jaar voor 25 uur per week aan de slag om onder andere fondsen te werven en onderzoeksjournalistiek op redacties te stimuleren. Wie haar opvolgt als VVOJ-voorzitter, is nog niet bekend.

De algemene vergadering van de vereniging steunde in november vorig jaar het bestuursvoornemen een betaalde functie van directeur in het leven te roepen om de professionalisering van de vereniging te bevorderen. De functie wordt gefinancierd met een subsidie die de Stichting Democratie en Media voor in elk geval twee jaar beschikbaar heeft gesteld.

Smit (1960) over haar belangrijkste plannen: “Ik wil redacties langs om te kijken waar de knelpunten liggen voor onderzoeksjournalistiek, en welke rol onze vereniging kan spelen in het aanpakken ervan. Ook het stimuleren van onderzoeksjournalistiek in Vlaanderen is een van de prioriteiten. En ik ga me richten op fondsenwerving, zodat we bijvoorbeeld op het gebied van scholing en cursussen nog meer kunnen betekenen voor onze leden.”

Volgens Smit ligt er voor de VVOJ een belangrijke rol weggelegd in het veranderende medialandschap, waar nieuwe manieren bovendrijven om onderzoeksjournalistiek te kunnen blijven realiseren.

“Onze Amerikaanse collega’s van Investigative Reporters and Editors hebben een van hun belangrijkste prijzen onlangs uitgereikt aan een project dat helemaal buiten de reguliere media om is gedaan. Een consortium van journalisten uit verschillende landen heeft onderzoek gedaan naar de illegale handel in gesmokkelde sigaretten. Een prachtig staaltje onderzoeksjournalistiek, waarbij de financiering komt uit giften en legaten. Die kant kan het in de toekomst meer opgaan, denk ik.”

De toekomstige directeur zal een aantal taken op zich nemen waar het huidige bestuur van acht vrijwilligers niet aan toekomt, aldus Smit. “Alle bestuursleden doen hun werk met liefde en plezier, maar sommige dingen kosten gewoon te veel tijd. Het grote voordeel is dat de nieuwe directeur er straks wel de tijd voor krijgt.”

Smit: “Het grappige is dat ik eerlijk gezegd nooit serieus heb overwogen dat ik zelf die functie zou vervullen toen we bezig waren met het werven van de benodigde fondsen. Het is pas later gekomen dat ik dacht: ik zou me eigenlijk heel erg graag meer willen inzetten om onderzoeksjournalistiek te promoten. En toen heb ik een sollicitatiebrief gestuurd.”

Bij de omroep heeft Smit haar vertrek inmiddels bekendgemaakt. Sinds 1997 werkte ze bij KRO Reporter, in 2004 kwam daar KRO Profiel bij. Daarvoor werkte ze onder meer bij RTL Nieuws. Smit volgde de opleiding journalistiek aan de Stanford University in de Verenigde Staten en is sinds 1989 werkzaam in de journalistiek. In 2003 kwam ze in het bestuur van de VVOJ, twee jaar later werd ze voorzitter.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk