Kenniscentrum, Nieuws

“Je kunt er hardcore journalistiek mee bedrijven”

De zaal in Grand-Café 1eKlas op Amsterdam Centraal is deze maandagavond 23 maart volgepakt tijdens het VVOJ Café over sociale netwerken. Het aandeel actieve twitteraars ligt er beduidend hoger dan buiten de muren van het zaaltje. Achterin voelt een toehoorder zich enigszins ouderwets met zijn ringband-schrijfblokje. Tegen de tijd dat zijn verslagje online staat, zijn de twitter-berichten hem al vooruitgesneld.

Video-interview met Henk van Ess

Henk van Ess over twitter from Paul Schram on Vimeo.

Sprekers: Henk van Ess (journalist/trainer), Heleen van Lier (internetredactie de Volkskrant), Tricia Bots (docent Fontys Hogeschool Journalistiek)
Gespreksleider: Miro Lucassen
Datum: 23 maart 2009
Locatie: Zaal Grand Café-Restaurant 1e Klas, Amsterdam
Verslag: Arno Kersten, 24 maart 2009

“Je kunt er hardcore journalistiek mee bedrijven”, zegt hardcore journalist en VVOJ-bestuurslid Henk van Ess, bij de aftrap van zijn presentatie over sociale netwerken (binnenkort online). Tuurlijk, je kan genoegen nemen met de alledaagse wissewasjes die mensen met de wereld delen – ik ga thee drinken met m’n moeder – maar het kan journalisten ook helpen met waar ze de hele dag mee bezig zijn: informatie vinden.

Van Ess legt uit hoe je beelden vindt van de linkerhoogtemeter in een Boeiing 737-800, gebruik makend van onder andere Google (de Engelse benaming vinden) en Twellow (Twitter-personen vinden die bekend zijn met Boeiing-cockpits). Of hoe je met een simpele zoekopdracht bij LinkedIn (“de Hyves voor aktentasjes”) erachter komt dat AIVD-personeel over hun werk uit de school klapt op internet en je een voorpaginaverhaal in de schoot geworpen krijgt.

Een van de sleutels is zinspelen op mogelijke antwoorden en voortdurend selecties maken. Neem nou Twitter. Van Ess laat zich niet de hele dag overspoelen door een lawine aan berichten. Hij maakt een keuze wie hij een vraag voorlegt. Of in zijn woorden: “Het is mijn feestje en ik bepaal wie er komt.”

Een vraag uit de zaal. De wetenschappelijke tips van Govert Schilling zijn zo aardig, maar ik hoef niet te weten wanneer hij aan de thee gaat. Hoe filter ik die human interest-berichten weg? Dat kan met gespecialiseerde Twitter-diensten, maar waarom niet de simpelste oplossing verkiezen: gewoon zoeken op twitter.com naar een combinatie van Schilling en een trefwoord?

Heleen van Lier, internetredacteur bij de Volkskrant, is toegewijd twitteraar. Ze liet haar hoofdredacteur zien wat Twitter in de praktijk inhoudt – zelf ervaren is de beste manier om er kennis mee te maken. In de newsroom wisselde ze tijdens de lunch met andere twitterende collega’s twitter-nieuwtjes uit, en nu twittert de rest ook om niets te missen.

Met minister Maxime Verhagen en schrijver Ronald Giphart heeft ze soms contact. Toen ze van Giphart wilde weten of hij het echt was, vroeg ze bewijs en dat kreeg ze: een foto die de schrijver van zichzelf had gemaakt met in zijn handen een vel papier waarop de tekst: ik ben het echt. “Je bouwt een relatie op. Je investeert erin, het is net als in het echte leven”, zegt ze. Uit de zaal klinkt ook een sceptisch geluid: “Nu het zo populair is, word je overspoeld door mensen die melden: ik ga nu met mijn moeder thee drinken in de stad. Daar zit ik niet op te wachten.”

Tricia Bots, docent aan de Fontys Hogeschool Journalistiek, onderhoudt met haar studenten ook contact via sociale netwerken. Niet dat iedereen eraan meedoet, maar er is wel een vaste groep twitterende studenten. “Ik weet vaak wat studenten aan het doen zijn”, vertelt ze. “Het is een echte gemeenschap, waarin je steeds weer van elkaar leert.”

Je kan elkaar tips en linkjes naar artikelen sturen, vult een student uit Tilburg aan. Hij geeft een voorbeeld. “Aan de Universiteit van New York heb je Jay Rosen, die artikelen doorgeeft die hij interessant vindt. Geloof me: als hij iets interessant vindt, dan vind jij dat ook.”

Aanvullende links:

Icerocket blog search
Kamertweets
Twittergids

Vereniging van Pers- en Omroepdocumentalisten: Zoeken in sociale netwerken

Gerelateerde artikelen

Onafhankelijk en diepgravend journalistiek onderzoek op lokaal niveau, hoe doe je dat? Hoe overleef je als kleine, onafhankelijke start-up? Hoe kan artificiële intelligentie (AI)  journalisten helpen bij onderzoek? Hoe toon je achterkamertjespolitiek aan? Wil je hier meer over weten? Kom naar de Regiomiddag die de VVOJ aanbiedt op 8 oktober in Arnhem.

Op vrijdag 21 juni 2024 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de ASN Aanmoedigingsprijs 2023 en De Loep 2023 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ)  jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk