Kenniscentrum, Nieuws

Online sociale netwerken: zin of onzin?

Wat moeten onderzoeksjournalisten met online sociale netwerken als Hyves, Facebook en Twitter? Kunnen journalisten het zich anno 2009 veroorloven niet aan deze netwerken deel te nemen? Zijn deze netwerken zinnig of onzinnig – of ligt de waarheid ergens in het midden? Maandag 23 maart vindt er een VVOJ Café plaats over dit onderwerp. De inschrijving is inmiddels gesloten – maar het debat over online sociale netwerken en vooral het nut ervan voor de vakjournalist, is levendiger dan ooit te voren.

Traditionele Nederlandse media berichtten deze week uitvoerig over online sociale netwerken en internet-bodschappendiensten.

NRC Handelsblad vroeg zich deze week af wat sociale netwerken als Hyves en Facebook doen met de profielen van leden na hun dood. Blijven ze staan, en zo ja in welke hoedanigheid? En wie mag er onze dood wijzigingen aanbrengen in onze profielen?

Eerder deze week hield Eén Vandaag zich bezig met Twitter. De actualiteitenrubriek ontdekte dat een jongeman uit Breda een school bedreigde. De redactie werd getipt via de internet boodschappendienst en informeerde de politie. Die lichtte de jongen van zijn bed, waarop deze direct bekende.

Twitter als informatiedienst van de reguliere media? Als onderzoeksmethode voor de politie? Dat laatste is op zich voer voor de onderzoeksjournalistiek. Want wat betekent het, als de politie ons intensief gaat volgen op internet?

VVD-er Arend Jan Boekestijn ontdekte deze week dat de onschuldig en vooral lijkende boodschappendienst soms verregaande consequenties kan hebben. Hij sprak op Twitter over ‘Chinese spleetogen’ en werd daar prompt op afgerekend door zowel gewone burgers als medepolitici.

“Ik betreur mijn opmerking over Chinezen,” twitterde hij donderdagmiddag, “ik had niet de bedoeling om iemand te kwetsen.”

Of zijn herhaalde Twitter-pogingen om een zich te verontschuldigen zijn politieke reputatie nog kunnen redden, is echter twijfelachtig. Want het online medium staat inmiddels vol met berichten die stelden dat het “de zoveelste foute Boekestijn-opmerking” was.

Uiteindelijk is Boekestijn dus afgerekend op inhoud – en dat op een medium dat door critici naar de prullenbak is verwezen vanwege een fundamenteel gebrek aan inhoud.

Toch maar doen dus, Twitteren?

Tekst: Rachel Levy, 19 maart 2009

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk