Kenniscentrum, Nieuws

Webwijzer gids over Strafhof-besluit Al-Bashir

Nu al online: de gids naar gedegen informatie over de besluitvorming van het Internationaal Strafhof in Den Haag rondom de mogelijke vervolging van de Soedanese president Omar Al-Bashir.

Komende woensdag 4 maart laat het Internationaal Strafhof weten of het al dan niet tot strafvervolging over gaat van de Soedanese president Omar Al-Bashir.

In juli 2008 riep de hoofdaanklager van het internationaal strafhof, Luis Moreno Ocampo, op tot vervolging van de Soedenese president.

Als het Strafhof hier gehoor aan geeft, zal het de eerste keer zijn dat er een arrestatiebevel wordt uitgevaardigd tegen een nog zittend staatshoofd.

Journalisten die over deze kwestie schrijven kunnen de Webwijzer raadplegen, dé online gids van de VVOJ naar gedegen informatie.

De VVOJ-redactie doet een dringende oproep aan journalisten die zich intensief met het dossier-Darfoer bezighouden om de redactie te wijzen op belangrijke websites die mogelijkerwijs in de Webwijzer ontbreken. Schrijf naar webredactie@vvoj.org en uw link wordt toegevoegd!

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

VVOJ-voorzitter Evert De Vos blikte terug op het oorspronkelijke onderzoek naar de stand van de onderzoeksjournalistiek van 20 jaar geleden. Onderzoekers Alexander Pleijter en Michael Opgenhaffen namen het publiek mee doorheen de rode lijnen van het huidige onderzoek. Een panel liet daar zijn licht over schijnen en Vlaamse minister van media Benjamin Dalle gaf het slotwoord bij een presentatie van het rapport naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen anno 2022 op 11 mei bij deBuren in Brussel.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk