Kenniscentrum, Nieuws

Webwijzer gids over Strafhof-besluit Al-Bashir

Nu al online: de gids naar gedegen informatie over de besluitvorming van het Internationaal Strafhof in Den Haag rondom de mogelijke vervolging van de Soedanese president Omar Al-Bashir.

Komende woensdag 4 maart laat het Internationaal Strafhof weten of het al dan niet tot strafvervolging over gaat van de Soedanese president Omar Al-Bashir.

In juli 2008 riep de hoofdaanklager van het internationaal strafhof, Luis Moreno Ocampo, op tot vervolging van de Soedenese president.

Als het Strafhof hier gehoor aan geeft, zal het de eerste keer zijn dat er een arrestatiebevel wordt uitgevaardigd tegen een nog zittend staatshoofd.

Journalisten die over deze kwestie schrijven kunnen de Webwijzer raadplegen, dé online gids van de VVOJ naar gedegen informatie.

De VVOJ-redactie doet een dringende oproep aan journalisten die zich intensief met het dossier-Darfoer bezighouden om de redactie te wijzen op belangrijke websites die mogelijkerwijs in de Webwijzer ontbreken. Schrijf naar webredactie@vvoj.org en uw link wordt toegevoegd!

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk