Cafe, Nieuws

VVOJ Café: Speuren in virtuele netwerken

De tienerverdachten van de ‘schoolbedreiging’ in Weesp worden zelf bedreigd op hun Hyves-pagina. Ook dat blijkt nieuws. Het lijkt vanzelfsprekend te worden: bij calamiteiten grasduinen journalisten door sociale netwerksites op zoek naar informatie over verdachten en slachtoffers. Hoe kunnen virtuele netwerken en profielpagina’s van nut zijn voor journalistieke research? Een van de vragen tijdens het volgende VVOJ Café op 23 maart.

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk