Kenniscentrum, Nieuws

Europese prijs jonge journalisten 2009

Jonge journalisten kunnen vanaf heden meedingen naar de Europese Prijs voor Jonge Journalisten 2009, een prijs van het Directoraat Uitbreiding van de Europese Commissie. Inschrijven kan vanaf 1 februari tot en met 31 mei 2009 via de website.

In aanmerking komt al het werk van journalisten tussen de 17 en 35 jaar oud waarin de uitbreiding en/of toekomst van de Europese Unie centraal staat. Het journalistieke werk kan bestaan uit tekst voor oude of nieuwe media; radioproducties kunnen eveneens worden aangemeld.

Journalisten moeten afkomstig zijn uit de Europese Unie, een kandidaat- of potentiële kandidaatlidstaat (westelijke Balkan en Turkije).

De winnende artikelen en radiofragmenten worden op de website van de wedstrijd gepubliceerd. De artikelen verschijnen uiteindelijk tevens in een boekje.

De 35 nationale winnaars van de Europese Prijs voor Jonge Journalisten 2009 worden eind augustus/begin september 2009 uitgenodigd voor een culturele en historische reis naar Berlijn, dat dit jaar de twintigste verjaardag van de val van de Berlijnse Muur. Aan het eind van de reis krijgen de winnaars de gelegenheid vertegenwoordigers van de EU, politici, ambassadeurs en professionele journalisten te ontmoeten.

Raadpleeg de website voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk