Kenniscentrum, Nieuws

Nederlandse zoekmachine garandeert privacy

Wie met Ixquick een zoekopdracht uitvoert, doet dat sinds deze week volledig anoniem. Ook het tijdelijk opslaan van IP adressen is door nieuwe technologie niet meer nodig, vertelt directeur Robert Beens aan VVOJ-redacteur Rachel Levy. Volledige anonimiteit kan voor onderzoeksjournalisten van groot belang zijn.

Ixquick, opgericht in 1998, zet zich sinds 2006 in voor meer privacy op het internet. De zoekmachine gebruikt de resultaten van andere zoekmachines om een eigen resultatenlijst te produceren en is daarmee een zogeheten ‘meta search engine’.

De meeste zoekmachines bewaren de Internet Protocol (IP) adressen van hun gebruikers op hun server. Ook laten ze zogeheten ‘cookies’ achter die het internetgebruik van hun bezoekers registreert. Beide activiteiten hebben als doel om de resultatenlijst van de zoekmachines te optimaliseren.

Ook Ixquick bewaarde tot nu toe IP adressen van gebruikers, al was dat tijdelijk, voor een maximum van 48 uur.

‘Die tijdelijke data-opslag was nodig om misbruik van een zogeheten zoekrobot tegen te gaan,’ vertelt Beens.

‘Zoekrobots voeren vaak geautomatiseerde zoekopdrachten uit, soms tot enkele duizenden per minuut, waarbij ze IP-adressen en privé-gegevens proberen te achterhalen.’

Behalve dat dit een inbreuk op de privacy van mensen was, vertraagde dit de Ixquick-server enorm, aldus Beens.

‘Onze technici hadden 48 uur nodig om de IP adressen van de zoekrobots te traceren en te blokkeren,’ vertelt de directeur.

Nieuwe technologie die Ixquick heeft ontwikkelt, doet dit nu automatisch, meteen op het moment dat er een zoekopdracht plaatsvindt.

‘Ixquick maakt nu direct onderscheid tussen gewone mensen en zoekrobots. Die laatste groep wordt onmiddellijk geblokkeerd,’ aldus Beens.

De volgende stap van Ixquick is het opzetten van een zogeheten proxy server.

De zoekmachine kan nu nog uitsluitend de privacy garanderen van gebruikers van Ixquick zelf. Wie echter vanaf de Ixquick website naar een derde website doorklikt, verliest zijn anonimiteit meteen.

‘Een proxy server moet daar verandering in brengen,’ aldus Beens.

Ixquick won in juli 2008 de Euro Privacy Award voor haar inspanningen op het gebied van privacy. De VVOJ schreef er al eerder over.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk