Kenniscentrum, Nieuws

Brinkman onderzoekt innovatie Nederlandse pers

Utrecht, 13 januari – Voormalig cultuurminister Elco Brinkman (CDA) gaat de zogeheten Tijdelijke Commissie Innovatie en Toekomst Pers voorzitten. Dat schrijft minister Ronald Plasterk (PvdA) maandagavond in een brief aan de Tweede Kamer.

Andere commissieleden zijn Inge Brakman van het Commissariaat voor de Media, hoofdredacteur Bart Brouwers van dagblad Sp!ts, Paul Molenaar van Ilse Media en grondlegger van Nu.nl, hoofredacteur Rimmer Mulder van de Leeuwarder Courant, VPRO-directeur Peter Schrurs en journalist Yvonne Zonderop.

,,Ik verwacht dat de commissie aanbevelingen doet om knelpunten zoveel mogelijk weg te nemen, zodat de pers ook in de toekomst zo goed mogelijk in staat zal zijn om zijn belangrijke rol bij de nieuwsvoorziening en opinievorming te vervullen”, schrijft Plasterk aan de Tweede Kamer.

De nieuwe commissie heeft drie maanden de tijd om advies uit te brengen over de wijze waarop innovatie binnen de krantensector gestimuleerd en gefinancierd kan worden.

Voor het innovatiefonds heeft Plasterk 8 miljoen euro beschikbaar.

Daarnaast heeft de commissie maximaal zes maanden om de toekomst van de krantensector te onderzoeken. De Nederlandse gedrukte media kampen – net als pers in het buitenland – met dalende oplagen, teruglopende advertentie-inkomsten, problemen met de bezorging en hoge rendementseisen waar de uitgeverijen aan moeten voldoen.

De kredietcrisis maakt de situatie alleen maar nijpender, aldus Plasterk tegenover het ANP.

,,Uitgeverijen dreigen niet langer te investeren in innovatie. De overheid kan hier een handje helpen. De sector heeft het geld hard nodig om in de toekomst te kunnen overleven.”

,,De commissie kan mij adviseren welke media in aanmerking komen voor het innovatiefonds, wat de criteria dienen te zijn en hoe de besluitvorming dient te verlopen over de toekenning van het geld.”

,,De tweede taak van de commissie gaat over de toekomst van de perssector. Sommige kranten zijn in handen van buitenlandse investeerders. Niet allemaal dragen ze de pers een warm hart toe.

Er zijn ook problemen bij de bezorging en de distributie. De helft van de kosten van een krant komt voor rekening van drukken en distributie, dat kostenaspect wil ik ook tegen het licht houden.”

Eind 2008 pleitte Boris van der Ham (D’66) in de Tweede Kamer voor de oprichting van een speciaal fonds voor onderzoeksjournalisten. Het debat hierover is nog niet voltooid.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk