Kenniscentrum, Nieuws

Debat Irak, commissie Davids en de journalistiek

Dinsdag 12 januari heeft de commissie Davids haar rapport over de politieke steun van Nederland aan de inval in Irak gepresenteerd. Davids sprak over een hoofdpijndossier waarbij ook de media “druk op het hoofd” uitoefenden. Over de bevindingen vindt op donderdag 14 januari vanaf 17.00 uur een debat plaats in het Haagse perscentrum Nieuwspoort.

Ko Colijn (journalist Vrij Nederland, senior onderzoeker Clingendael), Allard de Rooi (Burgerinitiatief Openheid over Irak) en journalist Joost Oranje (NRC) geven een aanzet voor de discussie die onder leiding staat van Godelieve van Heteren (Europa Arena, lid dagelijks bestuur Nieuwspoort).

Verder uitgenodigd zijn onder meer betrokken onderzoeksjournalisten, de Vlaams Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ), de NVJ, parlementaire journalisten, leden van de commissie Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (IVD), de AIVD, de MIVD en voorlichters van ministeries.

Belangstellenden zijn van harte welkom deel te nemen aan de discussie. De toegang is vrij, aanmelden mag, maar hoeft niet.

Het debat is georganiseerd door de commissie Debat en Democratie van Nieuwspoort.

Datum: 14 januari 2010
Tijd: 17.00 – 19.00 uur
Zaal: Wandelganger II
Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag
Informatie en aanmelden: www.nieuwspoort.nl

Verder lezen:
Legebeke Legaat 2009: ‘Wantrouw de oorlog, zeker bij een oorlog’
Argos 2 januari 2010: vooruitblik op rapport commissie Davids
VVOJ Café 22 juni 2009: ‘Je moet je stukken niet thuis bewaren’
Dossier Onjo commissie Davids

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk