Kenniscentrum, Nieuws

Debat Irak, commissie Davids en de journalistiek

Dinsdag 12 januari heeft de commissie Davids haar rapport over de politieke steun van Nederland aan de inval in Irak gepresenteerd. Davids sprak over een hoofdpijndossier waarbij ook de media “druk op het hoofd” uitoefenden. Over de bevindingen vindt op donderdag 14 januari vanaf 17.00 uur een debat plaats in het Haagse perscentrum Nieuwspoort.

Ko Colijn (journalist Vrij Nederland, senior onderzoeker Clingendael), Allard de Rooi (Burgerinitiatief Openheid over Irak) en journalist Joost Oranje (NRC) geven een aanzet voor de discussie die onder leiding staat van Godelieve van Heteren (Europa Arena, lid dagelijks bestuur Nieuwspoort).

Verder uitgenodigd zijn onder meer betrokken onderzoeksjournalisten, de Vlaams Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ), de NVJ, parlementaire journalisten, leden van de commissie Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (IVD), de AIVD, de MIVD en voorlichters van ministeries.

Belangstellenden zijn van harte welkom deel te nemen aan de discussie. De toegang is vrij, aanmelden mag, maar hoeft niet.

Het debat is georganiseerd door de commissie Debat en Democratie van Nieuwspoort.

Datum: 14 januari 2010
Tijd: 17.00 – 19.00 uur
Zaal: Wandelganger II
Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag
Informatie en aanmelden: www.nieuwspoort.nl

Verder lezen:
Legebeke Legaat 2009: ‘Wantrouw de oorlog, zeker bij een oorlog’
Argos 2 januari 2010: vooruitblik op rapport commissie Davids
VVOJ Café 22 juni 2009: ‘Je moet je stukken niet thuis bewaren’
Dossier Onjo commissie Davids

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk