Conferentie, Nieuws, Woo

Veel media-aandacht voor Brussel 2008

De European Investigative Journalism Conference die de VVOJ op 21 en 22 november in Brussel organiseerde kreeg veel aandacht in Belgische, Nederlandse en andere Europese media.

Vakblad De Journalist van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) publiceerde een artikel waarin werd beschreven hoe zeer de VVOJ een voortrekkersrol neemt in het stimuleren van Europese samenwerking van onderzoeksjournalisten.

Wobbing Europe schonk in zijn artikel aandacht aan de trainingen op het gebied van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) tijdens de conferentie.

Een uitgebreid conferentieverslag op de website van De Nieuwe Reporter over het Ninja Turtle-syndroom en wobben.

BNR Nieuwsradio publiceerde direct een interview met de winnaars van De Loep, Joep Dohmen, Marije Meerman en William de Bruyn.

Ook Radiowereld besteedde aandacht aan de uitreiking van de prestigieuze prijs De Loep vrijdagavond 21 november in Brussel.

Andere media die aandacht besteedden aan de uitreiking van De Loep waren De Telegraaf, NRC Handelsblad, terwijl NRC-medewerker Aertjan Grotenhuis erover schreef op zijn weblog.

De Belgische internetnieuwsportal Nieuws.be sloeg het verhaal evenmin over.

De Frankfurter Allgemeine Zeitung richtte zich op een meer algemeen verslag van de tweedaagse bijeenkomst in België, net als het Belgische Mediakritiek. FAZ-journalist Hajo Friedrich schreef een stuk op zijn weblog.

Verdere internationale aandacht kwam er ook van Orange log, dat zich afvroeg welke rol onderzoeksjournalistiek in het toekomstige medialandschap gaat spelen.

Freelance journalist Olaf Koens was reeds tijdens de conferentie begonnen met zijn reportages op Twitter.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk