Conferentie, Kenniscentrum

Investigators toolbox

European Investigative Journalism Conference 2008
Workshop: Investigators toolbox
Trainer: Luuk Sengers
Date: 21 November 2008
Reporter: Barbara Seynaeve

Luuk Sengers guided us in one hour trough the jungle of online research programs. Because of the absence of internet access, the (well-prepared) workshop lost some of its clearness, but all of those present learned at least some good tricks. I will present the most spectacular ones first, followed by more convenient, nevertheless very useful tips.

All the websites and programmes presented at the workshop can be found on the website of Luuk Sengers.

Surprising tips

The first programme that stunned everyone was Readnotify. Its primal function is to invisibly track e-mails you send to a certain receiver. It not only tells you when the receiver opens this message, it also ‘tells’ you where the receiver opens it. When he or she forwards it to somebody else, you are warned by the programme. It is to be downloaded for free, it is legal and safe (although mister Sengers had to admit that it had failed once).

An alternative is Read Receipt.

The second surprise was Copernic Summarizer. You choose how long the summary has to be, Copernic does the rest in a few seconds. It isn’t always the best abstract you can wish for, but it’s very convenient to consult large documents. Alas, not for free.

Regular tips

The more ordinary tips then. The starting point of every personalised laptop is (omnipresent) Google. iGoogle offers you the possibility to organise a lot of information on one webpage ranging from documents, email, weather forecasts, RSS-feeds, blogs, books and much more.

For the spies among us, Luuk Sengers presented the following websites. P(retty) G(ood) P(rotection) is the best way to secure your computer (‘even the CIA can’t get in’).

You can also encrypt your e-mail, under the condition that the receiver has the same code. To remove hidden information from documents you can use Doc Scrubber.

Sugarsync stores all the information from your computer on a secured webpage. It allows you to have a complete back-up of your data when your computer crashes, and you can consult your data from everywhere.

Ultimately, recording telephone conversations (online or landline) is a piece of cake with Tiptell products.

Further a few tips for well-defined, limited and useful search results. The fist clue is to use Firefox as the standard search engine on your computer.

As it is open software, a whole lot of people worldwide are constantly improving the programme and developping new features. A second tip is Google Guide where you can find more information about Google’s capabilities, features and services.

This, and a lot of other stuff (eg. ‘domeindelver’), is gathered on the first and second website of Henk van Ess.

The search engine on Voelspriet looks for documents in websites, whereas Google only searches the main page (‘Google tells you what is in the store window, voelspriet tells you what is in the shop’).

If you interested in statistics, than Offstats (www.offstats.auckland.ac.nz) is where you have to be.

Technorati is still is the best website to search weblogs, Altavista video appears to be of higher quality than Google video and to search your own computer for documents there is Google desktop .

Also from the Google family: Google Scholar (www.scholar.google.com) collects all scientific articles that are available online.

If you want to know what a certain webpage looked like in a defined past, Archive web www.archive.org is the site to be.

This workshop was a useful starting point for every computer layman, to say the least, and refreshing for those more experienced.

Long live the internet!

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk