Nieuws, VVOJ Activiteiten

Smoespoes: ‘Telefoonverbod van de dokter’

‘Ik kan u niet te woord staan, want mijn dokter heeft me net voor de komende vier weken een telefoonverbod opgelegd.’ Die uitvlucht heeft een voormalig financieel directeur van Bouwfonds de Smoespoes opgeleverd, een prijs voor de opvallendste uitvlucht. Twee journalisten van het Financieele Dagblad tekenden de woorden op tijdens hun artikelenserie over vastgoedfraude. Een goede tweede werd een woningbouwvereniging in Almelo, met: ‘Wij praten hier niet over, wij kijken liever vooruit.’ De Smoespoes werd niet in ontvangst genomen.

Gerelateerde artikelen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk