Nieuws, VVOJ Activiteiten

Twee prijzen op VVOJ conferentie: De Loep en de Smoespoes

Twee prijzen reikt de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) vrijdagavond 21 november uit tijdens de conferentie in Brussel. Natuurlijk De Loep, de prijs voor onderzoeksjournalistiek die dit jaar voor de vijfde keer wordt uitgereikt. Nieuw is de Smoespoes, voor de ‘beste’ smoes die journalisten op hun pad zijn tegengekomen.

Wat zeggen mensen zoal om onder een interview uit te komen? En wat doen ze om informatie gedeeltelijk, helemaal niet, of zo laat te geven dat het niet meer relevant is?

Voor de eerste keer verzamelde de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) de smoezen die journalisten tegenkwamen om medewerking aan een onderzoeksproductie te ontlopen. De smoezen werden geselecteerd in het kader van De Loep, de prijs voor Onderzoeksjournalistiek die dit jaar voor de vijfde keer wordt uitgereikt.

Alle genomineerden voor de Loep 2008 vind je hier op een rijtje. Een beschrijving van het genomineerde werk vind je hier.

De winnaars van zowel De Loep als de Smoespoes worden bekend gemaakt tijdens het VVOJ-congres in Brussel op 21 november.

De winnaars van De Loep voor de tekstuele en audiovisuele producties ontvangen 1.500 euro, een oorkonde en een gegraveerde ‘onderzoeksloep’. De winnaar van de aanmoedigingsprijs ontvangt een oorkonde en een geldprijs van 750 euro.

De winnaar van de Smoespoes ontvangt een beeldje.

Kleine selectie van smoezen:

‘She doesn’t want to do anything that could in any way potentially jeopardize any relationships (or potential relationships) by making her position and/or her purpose public and visible.’ Public Affairs Officer USAF, APR, over de weigering tot een interview van de assistente van Robert Gates. Van: Marije Meerman, William de Bruijn & Barbara Coolen, De Verkoop van een Oorlog, Tegenlicht VPRO.

‘Voor de goede orde wil ik je er op wijzen dat de mediacontacten van alle medewerkers en oud medewerkers van de Belastingdienst via de afdeling persvoorlichting lopen.’ Persvoorlichter Belastingdienst. Van: Joep Dohmen, Chaos bij de Belastingdienst, serie verhalen over de Belastingdienst, NRC Handelsblad

‘Wij praten hier niet over, wij kijken liever vooruit.’ Woningbouwvereniging St. Joseph, Almelo. Van: Mirjam Pool, boek: Alle dagen schuld.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk