Nieuws, VVOJ Activiteiten

Twee prijzen op VVOJ conferentie: De Loep en de Smoespoes

Twee prijzen reikt de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) vrijdagavond 21 november uit tijdens de conferentie in Brussel. Natuurlijk De Loep, de prijs voor onderzoeksjournalistiek die dit jaar voor de vijfde keer wordt uitgereikt. Nieuw is de Smoespoes, voor de ‘beste’ smoes die journalisten op hun pad zijn tegengekomen.

Wat zeggen mensen zoal om onder een interview uit te komen? En wat doen ze om informatie gedeeltelijk, helemaal niet, of zo laat te geven dat het niet meer relevant is?

Voor de eerste keer verzamelde de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) de smoezen die journalisten tegenkwamen om medewerking aan een onderzoeksproductie te ontlopen. De smoezen werden geselecteerd in het kader van De Loep, de prijs voor Onderzoeksjournalistiek die dit jaar voor de vijfde keer wordt uitgereikt.

Alle genomineerden voor de Loep 2008 vind je hier op een rijtje. Een beschrijving van het genomineerde werk vind je hier.

De winnaars van zowel De Loep als de Smoespoes worden bekend gemaakt tijdens het VVOJ-congres in Brussel op 21 november.

De winnaars van De Loep voor de tekstuele en audiovisuele producties ontvangen 1.500 euro, een oorkonde en een gegraveerde ‘onderzoeksloep’. De winnaar van de aanmoedigingsprijs ontvangt een oorkonde en een geldprijs van 750 euro.

De winnaar van de Smoespoes ontvangt een beeldje.

Kleine selectie van smoezen:

‘She doesn’t want to do anything that could in any way potentially jeopardize any relationships (or potential relationships) by making her position and/or her purpose public and visible.’ Public Affairs Officer USAF, APR, over de weigering tot een interview van de assistente van Robert Gates. Van: Marije Meerman, William de Bruijn & Barbara Coolen, De Verkoop van een Oorlog, Tegenlicht VPRO.

‘Voor de goede orde wil ik je er op wijzen dat de mediacontacten van alle medewerkers en oud medewerkers van de Belastingdienst via de afdeling persvoorlichting lopen.’ Persvoorlichter Belastingdienst. Van: Joep Dohmen, Chaos bij de Belastingdienst, serie verhalen over de Belastingdienst, NRC Handelsblad

‘Wij praten hier niet over, wij kijken liever vooruit.’ Woningbouwvereniging St. Joseph, Almelo. Van: Mirjam Pool, boek: Alle dagen schuld.

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Op 9 december 2023 publiceren VPRO en HUMAN op de website van Argos een door de hoofdredacteuren Marc Josten en Willem van Zeeland ondertekend statement. Daarin maken ze bekend met onmiddellijke ingang een compleet Argos-dossier, bestaande uit een reeks van radio-uitzendingen, artikelen en video’s over seksueel misbruik, offline te halen. Het betreft uitzendingen die zijn gemaakt door twee gerenommeerde onderzoeksjournalisten, Huub Jaspers en Sanne Terlingen, beiden al vele jaren actief lid van de VVOJ.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk