Nieuws, VVOJ Activiteiten

Twee prijzen op VVOJ conferentie: De Loep en de Smoespoes

Twee prijzen reikt de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) vrijdagavond 21 november uit tijdens de conferentie in Brussel. Natuurlijk De Loep, de prijs voor onderzoeksjournalistiek die dit jaar voor de vijfde keer wordt uitgereikt. Nieuw is de Smoespoes, voor de ‘beste’ smoes die journalisten op hun pad zijn tegengekomen.

Wat zeggen mensen zoal om onder een interview uit te komen? En wat doen ze om informatie gedeeltelijk, helemaal niet, of zo laat te geven dat het niet meer relevant is?

Voor de eerste keer verzamelde de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) de smoezen die journalisten tegenkwamen om medewerking aan een onderzoeksproductie te ontlopen. De smoezen werden geselecteerd in het kader van De Loep, de prijs voor Onderzoeksjournalistiek die dit jaar voor de vijfde keer wordt uitgereikt.

Alle genomineerden voor de Loep 2008 vind je hier op een rijtje. Een beschrijving van het genomineerde werk vind je hier.

De winnaars van zowel De Loep als de Smoespoes worden bekend gemaakt tijdens het VVOJ-congres in Brussel op 21 november.

De winnaars van De Loep voor de tekstuele en audiovisuele producties ontvangen 1.500 euro, een oorkonde en een gegraveerde ‘onderzoeksloep’. De winnaar van de aanmoedigingsprijs ontvangt een oorkonde en een geldprijs van 750 euro.

De winnaar van de Smoespoes ontvangt een beeldje.

Kleine selectie van smoezen:

‘She doesn’t want to do anything that could in any way potentially jeopardize any relationships (or potential relationships) by making her position and/or her purpose public and visible.’ Public Affairs Officer USAF, APR, over de weigering tot een interview van de assistente van Robert Gates. Van: Marije Meerman, William de Bruijn & Barbara Coolen, De Verkoop van een Oorlog, Tegenlicht VPRO.

‘Voor de goede orde wil ik je er op wijzen dat de mediacontacten van alle medewerkers en oud medewerkers van de Belastingdienst via de afdeling persvoorlichting lopen.’ Persvoorlichter Belastingdienst. Van: Joep Dohmen, Chaos bij de Belastingdienst, serie verhalen over de Belastingdienst, NRC Handelsblad

‘Wij praten hier niet over, wij kijken liever vooruit.’ Woningbouwvereniging St. Joseph, Almelo. Van: Mirjam Pool, boek: Alle dagen schuld.

Gerelateerde artikelen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk