Kenniscentrum, Nieuws

Onderzoek van Argos wint radioprijs

Aan Gerard Legebeke, die afgelopen zomer plotseling overleed, Huub Jaspers en Franz Josef Hutsch van het VPRO-radioprogramma Argos is tijdens het Wereld Audio Festival de Radio 1 WAF-award toegekend in de categorie Primeur. Het juryrapport (doc) loofde het onderzoek naar geheime militaire operaties van Nederlandse commando’s in Afghanistan als ‘Een spannend journalistiek verhaal met een grote maatschappelijke impact’. Ter nagedachtenis van onderzoeksjournalist Legebeke is tijdens het WAF ook het eerste Legebeke Legaat gehouden.

Gerelateerde artikelen

De eerste ervaringen van journalisten met de nieuwe Wet open overheid (kortweg Woo) zijn wisselend, zo bleek  op de VVOJ-conferentie in Leiden tijdens een paneldiscussie over de Woo. Sommige aspecten van de wet worden voorzichtig positief gewaardeerd, maar er werd ook gewaarschuwd voor een nieuwe weigeringsgrond die door ministeries breed wordt ingeroepen.

Ter ere van ons 20-jarig bestaan, is de VVOJ begonnen met een update van het onderzoek naar de Staat van de Onderzoeksjournalistiek dat eerder – in 2002 – is gedaan. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Alexander Pleijter en Michaël Opgenhaffen, verbonden aan respectievelijk de Universiteit Leiden en de KU Leuven.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk