Kenniscentrum, Nieuws

Onderzoek van Argos wint radioprijs

Aan Gerard Legebeke, die afgelopen zomer plotseling overleed, Huub Jaspers en Franz Josef Hutsch van het VPRO-radioprogramma Argos is tijdens het Wereld Audio Festival de Radio 1 WAF-award toegekend in de categorie Primeur. Het juryrapport (doc) loofde het onderzoek naar geheime militaire operaties van Nederlandse commando’s in Afghanistan als ‘Een spannend journalistiek verhaal met een grote maatschappelijke impact’. Ter nagedachtenis van onderzoeksjournalist Legebeke is tijdens het WAF ook het eerste Legebeke Legaat gehouden.

Gerelateerde artikelen

Het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft besloten om een bijzondere leerstoel Onderzoeksjournalistiek in te stellen. De leerstoel wordt voor 5 jaar ingesteld en is tot stand gekomen op initiatief van de Vlaams-Nederlandse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Voor de financiering zijn Vereniging Veronica, Gieskes-Strijbis Fonds en Stichting Democratie en Media bij dit initiatief betrokken.

Journalisten zijn niet tevreden over de afhandeling van Woo-verzoeken. Het duurt vaak lang, levert soms weinig op, en de communicatie kan volgens hen beter. Veel winst lijkt te halen uit tijdig en open overleg en praktische afspraken tussen Woo-behandelaars en de journalisten.

Dit volgt uit een onderzoek waaraan 256 (onderzoeks)journalisten deelnamen en waarvoor een dialoogtafel met journalisten en Woo-behandelaars van de overheid is georganiseerd.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk