Kenniscentrum, Nieuws

Onderzoek van Argos wint radioprijs

Aan Gerard Legebeke, die afgelopen zomer plotseling overleed, Huub Jaspers en Franz Josef Hutsch van het VPRO-radioprogramma Argos is tijdens het Wereld Audio Festival de Radio 1 WAF-award toegekend in de categorie Primeur. Het juryrapport (doc) loofde het onderzoek naar geheime militaire operaties van Nederlandse commando’s in Afghanistan als ‘Een spannend journalistiek verhaal met een grote maatschappelijke impact’. Ter nagedachtenis van onderzoeksjournalist Legebeke is tijdens het WAF ook het eerste Legebeke Legaat gehouden.

Gerelateerde artikelen

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk