Biografie

Jacqueline Wesselius (English)

Jacqueline Wesselius (1943) is the deputy editor of the Dutch trade magazine De Journalist and has been so from January 2001 on. She has been active as a journalist since late 1965. The first twenty years of her career she was a Paris-based correspondent for Dutch media. She learned the trade at the weekly De Groene Amsterdammer, and later worked also for radio and the daily newspaper de Volkskrant. Early 1985, she moved to Amsterdam, where she worked (in English and French as well as in Dutch) as a freelancer, for – among others – the Dutch daily newspaper Het Parool, the feminist monthly Opzij, the Boston-based The WorldPaper, Le Monde de l’Education and La Semaine Sociale Lamy.
As a (former) correspondent, she is used to treat a large scope of subjects – from cultural and social topics to law, politics, the economy or the environment. Nowadays, she specializes in all aspects of journalism and journalists. In 2001, after the first international conference on investigative journalism, she organised a get-together of Dutch and Flemish investigative journalists, followed by other small-scale meetings which led to the founding of the VVOJ.
Among the books she wrote, ‘Het Mijnenveld’ (The Mine Field, 1994) treats of journalism and ethics.

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk