Nieuws

Legebeke Legaat, de nalatenschap van een onderzoeksjournalist

Ter nagedachtenis aan de in 2008 plotseling overleden onderzoeksjournalist Gerard Legebeke, hebben het Wereld Audio Festival (WAF) en de VPRO het Legebeke Legaat opgericht. Tijdens een jaarlijkse bijeenkomst zullen vakgenoten luisteren naar een lezing en in debat gaan over (onderzoeks)journalistieke thema’s. De eerste bijeenkomst was tijdens het WAF op maandag 17 november 2008.

Journalistiek Nederland werd in 2008 opgeschrikt door de plotselinge dood van onderzoeksjournalist Gerard Legebeke. Ter nagedachtenis aan Legebeke, die een belangrijke rol speelde in de Nederlandse (radio)journalistiek, heeft het Wereld Audio Festival samen met de VPRO het Legebeke Legaat opgericht. Tijdens deze jaarlijks terugkerende bijeenkomst zal op grond van het gedachtengoed van de eigenzinnige en talentvolle Legebeke een lezing en debat worden georganiseerd. Met de bedoeling de (onderzoeks)journalistiek kritisch tegen het licht te houden.

Tijdens het eerste Legebeke Legaat daagde Huub Jaspers (Argos, VPRO) als eerste de verzamelde collega’s uit. Jaspers gaf in een vijftien minuten durend betoog (pdf) aan waarom zijn eindredacteur en vriend Gerard Legebeke, ‘altijd nieuwsgierig, argwanend en soms wantrouwend op zoek ging naar de waarheid’. Uitmondend in Legebeke’s stelling dat het in de huidige journalistiek vaak meer lijkt te gaan om meningen dan om feiten en anlyses.

Vervolgens debatteerden Ad van Liempt (journalist en lector onderzoeksjournalistiek), Herman Meijer (eindredacteur Pauw & Witteman) en Marc Chavannes (NRC Handelsblad en hoogleraar journalistiek) over feiten- vs meningen-journalistiek. Wat zijn de gevolgen hiervan voor de waakhondfunctie van de journalist en het effect op luisteraars, kijkers en lezers? Het debat werd geleid door Margriet van der Linden (Opzij).

De jury van de Radio 1 WAF-Award heeft Gerard Legebeke, Huub Jaspers en Franz Josef Hutsch genomineerd in de categorie Primeur.

Links:
Discussie onderzoeksjournalistiek op Villamedia, november 2010 (Eric Smit en Kees Schaepman)
Lezing Huub Jaspers Legebeke Legaat (pdf)
Interview met Huub Jaspers over het Legebeke Legaat in Spreekbuis
Column Chris Kijne in Spreekbuis

Condoleanceregister Gerard Legebeke

Foto Gerard Legebeke: Stefan Heijdendael

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk