Nieuws

Legebeke Legaat, de nalatenschap van een onderzoeksjournalist

Ter nagedachtenis aan de in 2008 plotseling overleden onderzoeksjournalist Gerard Legebeke, hebben het Wereld Audio Festival (WAF) en de VPRO het Legebeke Legaat opgericht. Tijdens een jaarlijkse bijeenkomst zullen vakgenoten luisteren naar een lezing en in debat gaan over (onderzoeks)journalistieke thema’s. De eerste bijeenkomst was tijdens het WAF op maandag 17 november 2008.

Journalistiek Nederland werd in 2008 opgeschrikt door de plotselinge dood van onderzoeksjournalist Gerard Legebeke. Ter nagedachtenis aan Legebeke, die een belangrijke rol speelde in de Nederlandse (radio)journalistiek, heeft het Wereld Audio Festival samen met de VPRO het Legebeke Legaat opgericht. Tijdens deze jaarlijks terugkerende bijeenkomst zal op grond van het gedachtengoed van de eigenzinnige en talentvolle Legebeke een lezing en debat worden georganiseerd. Met de bedoeling de (onderzoeks)journalistiek kritisch tegen het licht te houden.

Tijdens het eerste Legebeke Legaat daagde Huub Jaspers (Argos, VPRO) als eerste de verzamelde collega’s uit. Jaspers gaf in een vijftien minuten durend betoog (pdf) aan waarom zijn eindredacteur en vriend Gerard Legebeke, ‘altijd nieuwsgierig, argwanend en soms wantrouwend op zoek ging naar de waarheid’. Uitmondend in Legebeke’s stelling dat het in de huidige journalistiek vaak meer lijkt te gaan om meningen dan om feiten en anlyses.

Vervolgens debatteerden Ad van Liempt (journalist en lector onderzoeksjournalistiek), Herman Meijer (eindredacteur Pauw & Witteman) en Marc Chavannes (NRC Handelsblad en hoogleraar journalistiek) over feiten- vs meningen-journalistiek. Wat zijn de gevolgen hiervan voor de waakhondfunctie van de journalist en het effect op luisteraars, kijkers en lezers? Het debat werd geleid door Margriet van der Linden (Opzij).

De jury van de Radio 1 WAF-Award heeft Gerard Legebeke, Huub Jaspers en Franz Josef Hutsch genomineerd in de categorie Primeur.

Links:
Discussie onderzoeksjournalistiek op Villamedia, november 2010 (Eric Smit en Kees Schaepman)
Lezing Huub Jaspers Legebeke Legaat (pdf)
Interview met Huub Jaspers over het Legebeke Legaat in Spreekbuis
Column Chris Kijne in Spreekbuis

Condoleanceregister Gerard Legebeke

Foto Gerard Legebeke: Stefan Heijdendael

Gerelateerde artikelen

Wil je bijgepraat worden door collega’s over hun lokale onderzoeksverhalen? Wil je snel overheidsstukken kunnen vinden en doorzoeken? De verhalen liggen op straat, maar je moet ze wel vinden. Prominente sprekers geven een kijkje in hun keuken op dinsdagmiddag 21 mei in Alkmaar. De middag wordt georganiseerd door de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ).

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk