Nieuws

Legebeke Legaat, de nalatenschap van een onderzoeksjournalist

Ter nagedachtenis aan de in 2008 plotseling overleden onderzoeksjournalist Gerard Legebeke, hebben het Wereld Audio Festival (WAF) en de VPRO het Legebeke Legaat opgericht. Tijdens een jaarlijkse bijeenkomst zullen vakgenoten luisteren naar een lezing en in debat gaan over (onderzoeks)journalistieke thema’s. De eerste bijeenkomst was tijdens het WAF op maandag 17 november 2008.

Journalistiek Nederland werd in 2008 opgeschrikt door de plotselinge dood van onderzoeksjournalist Gerard Legebeke. Ter nagedachtenis aan Legebeke, die een belangrijke rol speelde in de Nederlandse (radio)journalistiek, heeft het Wereld Audio Festival samen met de VPRO het Legebeke Legaat opgericht. Tijdens deze jaarlijks terugkerende bijeenkomst zal op grond van het gedachtengoed van de eigenzinnige en talentvolle Legebeke een lezing en debat worden georganiseerd. Met de bedoeling de (onderzoeks)journalistiek kritisch tegen het licht te houden.

Tijdens het eerste Legebeke Legaat daagde Huub Jaspers (Argos, VPRO) als eerste de verzamelde collega’s uit. Jaspers gaf in een vijftien minuten durend betoog (pdf) aan waarom zijn eindredacteur en vriend Gerard Legebeke, ‘altijd nieuwsgierig, argwanend en soms wantrouwend op zoek ging naar de waarheid’. Uitmondend in Legebeke’s stelling dat het in de huidige journalistiek vaak meer lijkt te gaan om meningen dan om feiten en anlyses.

Vervolgens debatteerden Ad van Liempt (journalist en lector onderzoeksjournalistiek), Herman Meijer (eindredacteur Pauw & Witteman) en Marc Chavannes (NRC Handelsblad en hoogleraar journalistiek) over feiten- vs meningen-journalistiek. Wat zijn de gevolgen hiervan voor de waakhondfunctie van de journalist en het effect op luisteraars, kijkers en lezers? Het debat werd geleid door Margriet van der Linden (Opzij).

De jury van de Radio 1 WAF-Award heeft Gerard Legebeke, Huub Jaspers en Franz Josef Hutsch genomineerd in de categorie Primeur.

Links:
Discussie onderzoeksjournalistiek op Villamedia, november 2010 (Eric Smit en Kees Schaepman)
Lezing Huub Jaspers Legebeke Legaat (pdf)
Interview met Huub Jaspers over het Legebeke Legaat in Spreekbuis
Column Chris Kijne in Spreekbuis

Condoleanceregister Gerard Legebeke

Foto Gerard Legebeke: Stefan Heijdendael

Gerelateerde artikelen

cafe

Alle startende, jonge en aspirant-onderzoeksjournalisten opgelet! Donderdag 20 juni zal er weer een VVOJ Start Café plaatsvinden.

Op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek, op vrijdag 21 juni 2024, reikt de VVOJ de prijs voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek uit. Van de 188 inzendingen maken er negen kans op het winnen van De Loep. Drie talenten tot 30 jaar maken kans op het winnen van de ASN Aanmoedigingsprijs.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk