Biografie

Derk-Jan Eppink

© 2005 Mashid MohadjerinDerk Jan Eppink (born 7 November 1958) is a Dutch journalist and former cabinet secretary for European Commissioners Bolkestein and Kallas.

Eppink was born in Steenderen, Gelderland. He worked for the Dutch newspaper NRC Handelsblad before moving to Belgium in 1995, where he obtained work with De Standaard newspaper. In 1999, he received a position in the cabinet of European Commissioner Frits Bolkestein. Since 2005, he has worked as political analyst for the Belgian television network Actua-TV. As of 2007, Eppink lives in New York, but still writes for the weekly Flemish magazines Knack and Trends and for the Dutch weekly Elsevier about foreign policy.

In January 2007, Eppink received the 2006 Prize of Liberty from the Flemish think tank Nova Civitas. In March 2007, he launched his book Europese mandarijnen (Life of a European Mandarin), on his experiences in the EU bureaucracy. A lecture he gave about this subject and about the EU in general, at the Roosevelt Academy on 14 November 2007, can be viewed here. (source: Wikipedia)

Programme
Life of a European Mandarin (Saturday November 22nd, – 2.00 PM)

Links
Journalists have to be on the ball
Minder corset en meer kwaliteit

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk