Nieuws

Verschoningsrecht wordt wettelijk vastgelegd

Er komt een wettelijke regeling waarin het verschoningsrecht van journalisten wordt vastgelegd. Daarbij wordt het begrip ‘journalist’ niet strikt omschreven en wordt er geen onderscheid gemaakt tussen ‘oude’ en nieuwe media. Minister Hirsch Ballin zegt met het wetsvoorstel (pdf) de bijzondere positie van journalisten te erkennen. Bronbescherming is wat de minister betreft ondergeschikt aan een ‘groter belang’ als de nationale veiligheid.

Gerelateerde artikelen

Hij heeft niet de illusie dat hij in twee jaar kan rechtbreien wat al vele jaren tevergeefs beschreven wordt in rapporten met alarmerende titels als ‘Een dementerende overheid’ (2005) en ‘Een dementerende overheid 2.0?’ (2021). Toch wilde dr Arre Zuurmond Regeringscommissaris Informatiehuishouding worden. Slechts een tijdje, maar wel om onomkeerbare ontwikkelingen te initiëren.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk