Nieuws

Verschoningsrecht wordt wettelijk vastgelegd

Er komt een wettelijke regeling waarin het verschoningsrecht van journalisten wordt vastgelegd. Daarbij wordt het begrip ‘journalist’ niet strikt omschreven en wordt er geen onderscheid gemaakt tussen ‘oude’ en nieuwe media. Minister Hirsch Ballin zegt met het wetsvoorstel (pdf) de bijzondere positie van journalisten te erkennen. Bronbescherming is wat de minister betreft ondergeschikt aan een ‘groter belang’ als de nationale veiligheid.

Gerelateerde artikelen

conferentie-1x

Claimen en framen, dat was het thema van de conferentie 2023. Wie claimt en framet stuurt de dialoog, zet thema’s op scherp en maakt andere geluiden vaak monddood. Hoe gaan we hier als onderzoeksjournalisten mee om? Hoe bewegen we ons in een wereld van wantrouwen? Daarover ging het onder meer tijdens twee succesvolle en verrijkende conferentiedagen op vrijdag 17 en zaterdag 18 november 2023 in Gent.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk