Conferentie, Woo

Countdown: interviews

Counting down to the European Investigative Journalism Conference in Brussels, this website is publishing a series of short interviews with contributing journalists. This page enables you to browse those already published articles. New episodes will be added as the series progresses. Most stories will be in Dutch, though we do intend to publish at least a few in English as well.

Episode #8, 14 november 2008: Peter Verweij
Cijfers opgraven in online databanken
Je moest eens weten hoeveel statistische gegevens, grafieken, rapporten en zelfs kant-en-klare infopakketten te vinden zijn op internet. Alleen, vertelt Peter Verweij, moet je even verder kijken dan Google doet. “Gericht leren zoeken is helemaal niet zo moeilijk.”

Episode #7, 10 november 2008: Marcus Geers
Tien minuten hard nadenken biedt grote winst
Tijdgebrek belemmert vaak het creatieve denkvermogen van journalisten, zegt de Vlaamse creativeitstrainer Marcus Geers. Toch kan het journalistiek juist veel opleveren om even een pas op de plaats te maken voordat je een thema gaat uitwerken.

Episode #6, 6 november 2008: Brigitte Alfter
Wobbing your way into Europe’s secrets
News surfacing through freedom of information legislation (aka ‘wobbing’) is no exception. Journalists from all over Europe will be sharing their wobbing experiences during the European Investigative Journalism Conference in Brussels. “Through wobbing you can get out documents that you else most likely would not get”, said Copenhagen based German born reporter Brigitte Alfter.

Episode #5, 3 november 2008: Arlen Poort
Nieuws à la carte
Overheden hebben helaas nog geen internetpagina met een knop: ‘Download hier alle statistische data’. Jammer, want data combineren met digitale kaarten kan bijzonder aardige resultaten opleveren, zegt Arlen Poort (NRC Handelsblad). Maar wie handig genoeg is, weet al een flinke hoeveelheid gegevens te vinden.

Episode #4, 30 oktober 2008: Kim De Rijck
Aldhous, juweel van de onderzoeksjournalistiek
Aldhous is het juweeltje van de onderzoeksjournalistiek, vindt de Vlaamse wetenschapsjournalist Kim De Rijck. Op de conferentie in Brussel is ze moderator van een gesprek met haar Amerikaanse collega. ‘Ik ga hem zeker vragen hoe hij op het idee kwam om zich juist in dat specifieke stamcelonderzoek te werpen,’ zegt De Rijck.

Episode #3, 27 oktober 2008: Michaël Opgenhaffen
Internet is een geschenk
Journalisten klagen nogal eens – en terecht over problemen die men bij de uitoefening van het eigen vak ervaart. Toch is juist dit tijdperk uniek voor journalisten, zegt onderzoeker Michaël Opgenhaffen: internet is een geschenk, en journalisten moeten leren er nog beter gebruik van te maken.

Episode #2, 23 oktober 2008: Eric Hennekam
Bronnen zoeken op het onzichtbare web
Met zoekmachines als Google doorzoek je maar een beperkt deel van internet, zegt archiefkenner Eric Hennekam. Een schat aan informatie ligt te wachten in de onpeilbare diepten van het web waar zoekmachines geen zicht op geven, het invisible web.

Episode #1, 21 oktober 2008: Joop Bouma
Aangestoken door de farma-drug
Het was voor iedereen een experiment, zegt Joop Bouma (Trouw). Maar de grensoverschrijdende samenwerking tussen ervaren onderzoeksjournalisten in België, Denemarken en Nederland is niet onopgemerkt gebleven. Het resultaat: een serie publicaties over de farmaceutische industrie en een aantal wijze lessen.

Gerelateerde artikelen

Overheidsorganisaties moeten beter samenwerken met Woo-verzoekers. Stel hun informatiebehoefte centraal, bepaal samen hoe die het beste kan worden vervuld en lever vervolgens ook. Volg voor de samenwerking bovendien een openbare leidraad, zodat beide partijen weten wat ze van elkaar mogen verwachten.

Ministeries doen steeds langer over de behandeling van een Woo-verzoek. De Wet open overheid schrijft voor dat iemand die een informatieverzoek doet, binnen 42 dagen een besluit moet ontvangen. Het afgelopen jaar duurde het gemiddeld 172 dagen voor er een besluit was genomen, waar dat in 2022 nog 167 dagen was. Slechts in 17 procent van de verzoeken wordt een besluit tijdig genomen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Open State Foundation, Instituut Maatschappelijk Innovatie en de Universiteit van Amsterdam.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk