Conferentie

Conferentie 2007: Programma

Op vrijdag 16 en zaterdag 17 november 2007 was Groningen het decor van de VVOJ Conferentie. Hieronder vind je het programma.

VRIJDAG 16 NOVEMBER
09.30 – 10.30, Inschrijving
Ontvangst met koffie in studiecentrum Hanzehogeschool, Zernikeplein 11, 9747 AS Groningen (begane grond)

PLENAIRE SESSIES
Theaterzaal Hanzehogeschool (bovenste verdieping)

10.30 – 10.40, Opening
Margo Smit, voorzitter VVOJ,

10.40 – 11.15, Key note speach
Walter Dean, Committee of Concerned Journalists.
Hoe transparanter de journalistiek, hoe geloofwaardiger. Dat is de kern van de boodschap die Walter Dean, director of broadcast training van het CCJ, zal houden. Hij schreef mee aan ‘The elements of Journalism’ en ‘We interrupt this newscast. How to improve local news and win ratings too’, en is een gepassioneerd pleitbezorger van wat CCJ wel noemt ‘the journalism of verification’. Hoe maak je inzichtelijk hoe je onderzoek is gedaan en waarom de lezer en kijker dit moet weten? Dean heeft een aanpak hoe nieuws nieuw, pakkend én geloofwaardig kan blijven.

11.15 – 11.35, Koffie

11.35 – 12.10, Key note speech
David Cay Johnston, The New York Times
Johnston onderzoekt voor The New York Times zo ongeveer alles wat los en vast zit: van de belastingen (hij schreef er het bekroonde boek “Perfectly Legal. The Covert Campaign to Rig Our Tax System to Benefit the Super Rich – and Cheat Everybody Else” over) tot voortvluchtige moordenaars. Hij is berucht om zijn scherpe interviews en juist dát komt hij hier leren. Een key note die geen speech is maar een regelrechte oefening in uitmuntendheid.

12.10 – 12.30, Jaarboek Onderzoeksjournalistiek 2007
Presentatie van de lustrumeditie

12.30 – 14.00, lunch

PARALLELLE SESSIES
Zaal 1 tot 7, Hanzehogeschool

14.00 – 15.15, Werkgroepen en CAR-trainingen

15.15 – 15.45, Pauze

15.45.00 – 17.00, Werkgroepen en CAR-trainingen

MANAGERS-TRACK

13.00 – 17.00 uur, Lunch en besloten workshop
Managers, chefs en eindredacteuren kunnen deelnemen aan een besloten lunch met aansluitend één besloten en één openbare workshop die zich speciaal richten op het managen van onderzoeksjournalistiek. Lunch en besloten workshop focussen op multimediaal werken, de open workshop geeft tools om het onderzoekstraject te managen en er zo álles uit te halen.
AVONDPROGRAMMA
Der AA-kerk, Akerkhof 2, 9711 JB Groningen

17.45 – 19.00 uur, Receptie
Door gemeente en provincie Groningen aangeboden borrel, omlijst door de beste persfoto’s van het jaar, de tentoonstelling van World Press Photo 2007.

19.00 – 23.00, Diner
We dineren bij kaarslicht in het schip van de kerk. Het diner wordt geopend door Burgemeester J. Wallage van Groningen, voorzitter van de Commissie Toekomst Overheidscommunicatie. Tijdens het diner wordt de VVOJ-prijs Onderzoeksjournalistiek 2007 uitgereikt.

ZATERDAG 17 NOVEMBER

08.30 – 09.00, Inschrijving
Ontvangst en koffie in studiecentrum Hanzehogeschool

PARALLELLE SESSIES
Zaal 1 tot 7, Hanzehogeschool

9.00 – 10.15, Werkgroepen en CAR-trainingen

10.15 – 10.45, Pauze

10.45 – 12.00, Werkgroepen en CAR-trainingen

LUNCHPROGRAMMA

12.00 – 14.00, Lunch

13.00 – 14.00, Algemene Ledenvergadering
Alleen voor VVOJ-leden

PARALLELLE SESSIES
Zaal 1 tot 7, Hanzehogeschool

14.00 – 15.15, Werkgroepen en CAR-trainingen

15.15 – 15.45, Pauze

PLENAIR PROGRAMMA
Theaterzaal Hanzehogeschool

15.45 – 17.00, Masterclass
Stephen Porter
(Canada),
Stephen Porter is onderzoeker, docent en consultant op het vlak van forensische psychologie en is een expert in ‘deception detection’ wordt genoemd. Hij geeft een slotcollege: hoe herken je de leugenaar?

AFSLUITING
Aula Hanzehogeschool

17.00 – 18.30, afsluitende receptie

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk