Biografie

Pascal Verbeken

© Marco MertensPascal Verbeken was born in Ghent, 1965. He works as a journalist at the Belgian magazine ‘Humo’. In the spring of 2007 he published Poor Wallonia. Travels through Belgium’s promised land. Poor Wallonia , written in the  tradition of old school new journalism, is quintessential reading material for all who want to comprehend what is going on in Belgium. Furthermore it’s a great read.

In 1903 the French-speaking Belgian journalist Auguste De Winne wrote Travels through Poor Flanders, a classical report of a journey along ‘holes of sadness’ where poverty, famine, illiteracy and exploitation are omnipresent. One hundred years later, Pascal Verbeken undertakes the journey in the opposite direction. Verbeken goes on the road, through the countryside of the province of Waals-Brabant and further along the old industrial axis of the Borinage, La Louvière, Charleroi, Seraing and Liège. Verbeken makes a penetrating analysis of Walloon society, deals with numerous worn-out phrases and reminds the rich Flemish region again of its miserable past. Dozens of Walloons get the opportunity to say what they have to say. The result is a multi-layered moving portrayal of a country struggling to regain its lost pride.

For this debut Pascal Verbeken did receive this spring the M.J. Brusse-prize for the best journalist book, awarded by the Dutch Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (Dutch fund for investigative journalism and special research projects). Poor Wallonia was also on the shortlist of the ABN AMRO-Prize for the best non-fiction book of the year.
The Franco-Belgian publisher Le Castor Astral will publish the French version of Poor Wallonia – Travels through Belgium’s promised land.
In the autumn of 2009 the film adaptation of ‘Poor Wallonia’ (directed by Luckas Vander Taelen) will be broadcasted as a documentary series on the VRT.

Programme
Minorities in Europe (Speaker)

Gerelateerde artikelen

Driekwart van de Woo-verzoeken (verzoek om openbaarmaking van documenten op grond van de Wet open overheid) die bij de ministeries in behandeling zijn, bevindt zich ver over de wettelijke termijnen. Van de 759 verzoeken die medio juni bij de ministeries lagen, waren er 575 al (veel) langer dan zes weken binnen. Zes weken is de termijn waarbinnen een besluit moet worden genomen over een Woo-verzoek. Tot 1 mei heetten deze aanvragen nog Wob-verzoeken.

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk