Biografie

Michaël Opgenhaffen (English)

Michaël Opgenhaffen is researcher at the Lessius University College Antwerp, Belgium in association with the Centre for Media Culture and Communication Technology (K.U.Leuven). He is involved in the Master of Journalism of Lessius where he teaches online journalism and online research (with a focus on computer-assisted reporting). In the past, he gave guest lectures at the University of Leuven, University of Leiden and the Media & Design Academy in Genk. Since a few years, he’s been giving workshops for journalists at the VVOJ conferences, mostly in the domain of online sources and CAR. Since his last year’s session about finding people online, journalists from Flemish and Dutch news media consulted him to find some personal details about people using the internet. The fact that he’s not a journalist but an online media scholar can shine a different light on the techniques that can be used by journalists. His Ph.D. research explores online journalism, new media and associated cognitive processes and investigates how online news producers can present the news in a way that a better level of knowledge is elicited. Last months he finished a project for the Flemish Government that investigated how the Flemish online news media can use innovative features and should be aware of the level of digital literacy of the online news consumers to be more comprehensible.

Links:
Research and projects
Blog: opgenhaffen.blogspot.com
Michaël Opgenhaffen on Twitter
Stories from Michaël Opgenhaffen in De Nieuwe Reporter
Interview with Michaël Opgenhaffen, VVOJ

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk