Conferentie

How to survive the EU information jungle?

How to survive the EU information jungle? Every day the EU machinery spits out thousands of pages of information directly affecting the lives of millions of Europeans. On the web, facts and figures about European institutions and policies are bountiful – but how to find the most useful sites and the right documents, especially in a hurry? The European Journalism Centre’s (EJC) managing editor, Anne Autio, gives a crash course in finding what you need.

The session first walks through the official sources of EU information: websites and databases of the EU institutions and agencies. These are the treasure troves of documents concerning policy-making and policy-tracking as well as legislative and judicial texts. The session explains the difference between a White Paper and a Green Paper. It follows the journey of a European directive  – from a glimpse in Commission President Barroso’s eye all the way to a mature piece of EU law. The session also gives tools to finding the people and the statistics behind the decision-making and the processes behind EU tenders, grants and loans. The EU press service naturally gets a closer look – how to make the most of press releases and shiny press packs? And how best to follow the EU agenda and keep up to date on the unfolding events that often take several years to develop?

The second part of the session looks at the independent or commercial EU-related websites. Everybody knows Euobserver and Euractiv, but there are also several lesser-known alternatives. To get the big picture, or to find the rumour that will be next week’s EU scoop, it pays to regularly follow a number of information sources, including national ones. The session gives some tools for doing that.

Finally, the session introduces the eu4journalists.eu website of the European Journalism Centre –  a concise resource for working or aspiring journalists covering the EU. This comprehensive guide to the EU includes “EU Basics” explaining how the EU machinery works and “Dossiers” covering every EU policy area from climate change to space policy, in both text and video. The contents may be used free of charge for non-commercial journalistic, research or teaching purposes.

Trainer: Anne Autio

When? Saturday November 22nd, 2.00 PM
Where? Erasmushogeschool, Room 3.01

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk