Conferentie, Kenniscentrum

Going deep: Investigative method and management

Mark L. Hunter will provide managers at the European Investigative Journalism Conference with an introduction into the training program he developed to give journalists cutting-edge tools and processes to create independent, exclusive content that builds value for readers, viewers ánd enterprises. His Friday afternoon session is part of the so called ‘managers track’, open to managers, editors-in-chief and senior editors (separate registration required).

Hunters process of story-based inquiry is the leading method to conceive, define, manage and promote depth reporting projects (including but not limited to investigations). His method is field-tested, and, as he will explain in this session, the benefits of his  method are multiple. “We help reporters to do their work more effectively and economically. We enable editors to better manage depth reporting projects and deliverables. And we enable executives to promote content more effectively and achieve greater viewer impact.”

All of this cannot be done in 75 minutes of course. This session may be viewed as an acquaintance with “the Hunter method”, a demonstration of its benefits and an inspiration for future reference. For VVOJ plans to bring him back to the Netherlands and Belgium in the spring of 2009, to teach a modular program catered towards the needs of media managers.

Dr. Mark Lee Hunter, Adjunct Professor and Senior Research Fellow at INSEAD, Paris, is one of the foremost investigative media trainers in the world, with well over a decade’s experience teaching at professional and executive levels. His repeat clients have ranged from Reuters and France 3 Télévision to the U.S. Dept. of State and the energy firms BP and Electricité de France.  Dr. Hunter is also an award-winning practitioner, with prizes from Investigative Reporters and Editors (IRE), the world’s leading association in the field, as well as the Society of Professional Journalists, National Headliners, Clarion, and H.L. Mencken Free Press Awards. He is the author of a forthcoming (fall 2008) manual on investigative reporting, and originator of the “Business Models for Investigative Journalism Project” in the Global Investigative Journalism Network.

Speaker: Mark Hunter
Moderator: Margo Smit

Gerelateerde artikelen

De Wob verdwijnt per 1 mei en wordt vervangen door de WOO, de Wet Open Overheid. In het eerste VVOJ Café van dit jaar komt Annemarie Drahmann, universitair hoofddocent bestuursrecht aan de Universiteit Leiden, vertellen wat er verandert met de nieuwe wet.

Eindelijk weer samen! Dat gevoel overheerste op de VVOJ Conferentie 2021 in Brussel, die vlak voor het ingaan van zwaardere lockdown-maatregelen kon doorgaan. Vaste conferentiegangers weten dat het gesprekje in de wandelgang, het vlugge contact via de nieuwe conferentieapp en de kans om samenwerkingsplannen te smeden tijdens het diner minstens zo belangrijk zijn als de keynote-sprekers, de VVOJ-essayist en de meer dan 36 losse workshops en debatten.

Bjørn Oostra, hoofdredacteur De Limburger, is de winnaar het van het Vliegwiel, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten bedoeld voor de hoofdredacteur of manager die de onderzoeksjournalistiek dit jaar het meest heeft gestimuleerd.

Vorige week heeft de VVOJ het tweede Regiocafé gehouden waarin collega’s uit verschillende delen van het land de verhalen achter hun onderzoeksverhalen vertelden. Een doorslaand succes! Heb je het gemist of wil het herbekijken? Dan kan dat op YouTube.

Vanaf dinsdag 7 september staat de weg naar eeuwige roem voor onderzoeksjournalisten weer open: het is dan mogelijk om jezelf of anderen voor te dragen voor dé prijs voor onderzoeksjournalistiek: De Loep 2021!

Chris de Stoop kreeg afgelopen juni de oeuvreprijs van de VVOJ, maar ‘journalist’ voelt Chris De Stoop zich al jaren niet meer. Dus werkt de Vlaamse boerenzoon niet meer voor het toonaangevende weekblad Knack, maar wijdt hij zich aan het schrijven van boeken die – dat dan weer wel – alom geprezen worden om hun gedegen journalistieke onderzoek.

Op vrijdag 24 juni 2022 zijn op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek in Antwerpen de Oeuvreprijs 2022, de ASN Aanmoedigingsprijs 2021 en de Loep 2021 uitgereikt. Met deze prijzen viert de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) jaarlijks de beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen.

Sluit je aan bij de vereniging van onderzoeksjournalisten

En vergroot je kennis én netwerk